Torvet i Kristiansand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Torvet i Kristiansand er hovedtorvet i Kristiansand by og strekker seg fra Øvre torv ved Wergelandsparken til Nedre torv, og går der sammen med byens handlegate (Markens gate). Torvet følger Rådhusgata som er utvidet på den strekningen slik at stedet er en åpen plass.

Torvet har en betydelig tradisjon som handelsplass for torvhandlere. Det har også andre funksjoner og det var i en årrekke terminal der for bussrutene til Bybussen, og det var også en hovedterminal for byens drosjer der. Torvets tidligere funksjon som terminal for fotgjengere gjorde stedet til et trafikktyngdepunkt med mange kunder. I Rådhusgata ved torvet var det flere veletablerte butikker, og også i det nærmeste området rundt torvet sørover og nordover i Kirkegata og i Markens gate. Også utviklingen i bilbruken og bygging av andre kjøpesentra har betydning for disse handelsmessige forskyvningene.

Dominerende bygg på stedet er Rådhuset, Kristiansand domkirke og Kristiansand folkebibliotek. Under hele Torvet er et stort parkeringsanlegg.