King's Cross St. Pancras undergrunnsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°31′49,343″N 0°7′27,264″V

Undergroundsymbol Navnetavle
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
By London
Sted Somers Town/St. Pancras
Tjenester
Plattform(er) 8
Passasjerer årlig 72,580 millioner (2010)
Kollektivsone 1

King's Cross St. Pancras undergrunnsstasjon er en stasjon i Londons undergrunnsbane. Den ligger ved jernbaneterminalene King's Cross og St. Pancras, og betjener linjene Circle, Hammersmith & City, Metropolitan, Northern, Piccadilly og Victoria. Stasjonen ligger i kollektivsone 1.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første undergrunnsstasjonen ved King's Cross åpnet som en del av Metropolitan Railway (nå Metropolitan-linjen) i 1863. Den ble utvidet i 1868 og 1926. Nye plattformer for grunne linjer ble åpnet i 1941, vest for de gamle plattformene, slik at det ble lettere å bytte mellom grunne og dype linjer. Det som er igjen av den gamle stasjonen ble frem til 8. desember 2007 benyttet av jernbanenettets Thameslink-rute. I dag fungerer den kun som en gjennomgang til dagens undergrunnsstasjon fra Pentonville Road.

Great Northern, Piccadilly & Brompton Railway (nå Piccadilly-linjen) åpnet sammen med resten av linjen i 1906, mens City & South London Railway (nå Northern-linjen) åpnet sine plattformer i 1907. Victoria-linjen tok i bruk stasjonen i 1968.

I forbindelse med høyhastighetsbanen Channel Tunnel Rail Links (Eurostar) åpning i november 2007, ble stasjonen totalrenovert og ombygd for å møte det økende antallet passasjerer.

King's Cross-brannen[rediger | rediger kilde]

18. november 1987 brøt det ut brann på stasjonen, etter at noen som tente en sigarett på vei opp i rulletrappen hadde sluppet en tent fyrstikk som falt ned i et av maskinrommene for rulletrappene. 31 mennesker omkom i brannen, flere av dem i rulletrappene, som hadde tretrinn og tok fyr under den kraftige varmeutviklingen.

Etter brannen ble brannprosedyrene og røykeforbudet for undergrunnsbanen strammet inn, staben ble bedre opplært i å håndtere evakuering og gamle rulletrapper med tretrinn ble byttet ut.

Forrige stasjon   Underground no-text.svg London Underground   Neste stasjon
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Ringbane
Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
Victoria-linjen Victoria-linjen
Piccadilly-linjen Piccadilly-linjen
National Rail
Overgangsstasjon King's Cross
East Coast Main Line Endestasjon
National Rail
Overgangsstasjon St. Pancras
Grensen mot Frankrike
High Speed 1 Endestasjon
East Coast Main Line
North London Line
Midland Main Line
Thameslink

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]