King’s Cross St. Pancras undergrunnsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Undergroundsymbol Navnetavle
Cstock-KXSP.jpg
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
ByLondon
StedSomers Town/St. Pancras
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)8
Passasjerer årlig72,580 millioner (2010)
Kollektivsone1
Kart
King's Cross St. Pancras undergrunnsstasjon
51°31′49″N 0°07′27″V

King's Cross St. Pancras undergrunnsstasjon er en stasjon i Londons undergrunnsbane. Den ligger ved jernbaneterminalene King's Cross og St. Pancras, og betjener linjene Circle, Hammersmith & City, Metropolitan, Northern, Piccadilly og Victoria. Stasjonen ligger i kollektivsone 1.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første undergrunnsstasjonen ved King's Cross åpnet som en del av Metropolitan Railway (nå Metropolitan-linjen) i 1863. Den ble utvidet i 1868 og 1926. Nye plattformer for grunne linjer ble åpnet i 1941, vest for de gamle plattformene, slik at det ble lettere å bytte mellom grunne og dype linjer. Det som er igjen av den gamle stasjonen ble frem til 8. desember 2007 benyttet av jernbanenettets Thameslink-rute. I dag fungerer den kun som en gjennomgang til dagens undergrunnsstasjon fra Pentonville Road.

Great Northern, Piccadilly & Brompton Railway (nå Piccadilly-linjen) åpnet sammen med resten av linjen i 1906, mens City & South London Railway (nå Northern-linjen) åpnet sine plattformer i 1907. Victoria-linjen tok i bruk stasjonen i 1968.

I forbindelse med høyhastighetsbanen Channel Tunnel Rail Links (Eurostar) åpning i november 2007, ble stasjonen totalrenovert og ombygd for å møte det økende antallet passasjerer.

King's Cross-brannen[rediger | rediger kilde]

18. november 1987 brøt det ut brann på stasjonen, etter at noen som tente en sigarett på vei opp i rulletrappen hadde sluppet en tent fyrstikk som falt ned i et av maskinrommene for rulletrappene. 31 mennesker omkom i brannen, flere av dem i rulletrappene, som hadde tretrinn og tok fyr under den kraftige varmeutviklingen.

Etter brannen ble brannprosedyrene og røykeforbudet for undergrunnsbanen strammet inn, staben ble bedre opplært i å håndtere evakuering og gamle rulletrapper med tretrinn ble byttet ut.

Forrige stasjon   Underground (no text).svg London Underground   Neste stasjon
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Ringbane
Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
Victoria-linjen Victoria-linjen
Piccadilly-linjen Piccadilly-linjen
National Rail
Overgangsstasjon King's Cross
East Coast Main LineEndestasjon
National Rail
Overgangsstasjon St. Pancras
Grensen mot Frankrike
High Speed 1Endestasjon
East Coast Main Line
North London Line
Midland Main Line
Thameslink

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]