Kholop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kholop
orig. Холоп
Generell informasjon
GenreFilmkomedie
Utgivelsesår2019
NasjonalitetRussland
Lengde109 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiKlim Sjipenko Rediger dette på Wikidata
TemaGaslightning Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Vjatsjeslav Dusmukhametov, Vitalij Sjljappo, Aleksej Trotsjuk, Aleksandr Kusjajev
MusikkIvan Burljajev Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMiloš Biković, Aleksandra Bortitsj, Ivan Ochlobystin, Aleksandr Samojlenko, Marija Mironova Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapYellow, Black and White, Subbota, Rossija 1, Russlands føderative filmproduksjonsfond Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Central Partnership
Premiere(r)2019
5. januar 2020 (Tyskland)[1]
Eksterne lenker

Kholop (originaltittel: Холоп) er en russisk film fra 2019, regissert av Klim Sjipenko.[2][3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Grisja er sønn av en oligark ved navn Pavel (spilt av Aleksandr Samojlenko) og er en bortskjemt tenåring, som tilbringer nesten hele tiden på nattklubber, har tilfeldig sex med kvinner - og kan gjøre hva han vil uten konsekvenser. Men en dag havner Grisja i en ulykke med politiet. Men faren hans innser at Grisja kommer til å bli mer og mer hensynsløs og farlig, i troen på at faren hans kommer til å redde ham fra enhver straff. Pavel begynner å lete etter metoder å forandre sønnen sin, til det bedre. TV-produsent Anastasija (spilt av Marija Mironova) en venn av Pavel, inviterer ham til å kontakte Lev Arnoldovitsj - en eksentrisk psykolog, hvis uvanlige metoder kan virke grusomme og sjokkerende, men nesten alltid gir et veldig bra resultat.

Snart havner Grisja i en ulykke, arrangert av faren sin, hvor han mister bevisstheten. Når han våkner, befinner han seg i en forlatt landsby, som ligger på en grunneiers eiendom i det russiske imperiet sommeren 1860 - seks måneder før livegenskapet ble avskaffet. Til å begynne med tror Grisja at dette er en slags narrestrek. Men den omliggende virkeligheten fremstår veldig ekte, og menneskene han møter virker overbevisende. Grisja begynner snart å tro at han virkelig er en livegen, men ute av stand til å utføre pliktene sine - fordi han er alt for redd for hester. Grisja forsøker å stikke av uten hell, og han blir dratt bort for å bli hengt.

Men han blir snart reddet av Aglaja (spilt av Olga Dibtseva) datteren til en grunneier - hvis mester (spilt av Oleg Komarov) benåder Grisja. I virkeligheten er hele landsbyen på 1800-tallet egentlig en dyktig produksjon satt opp av Anastasija og psykologen Lev Arnoldovitsj - utført med Pavels penger. Målet med prosjektet er å fullstendig endre Grisjas syn på verden rundt ham og seg selv. De holder øye med hver eneste bevegelse han gjør. Prosjektet er ingen en perfekt gjenskaping av Russland fra 1860-tallet. Men fordi Grisja er alt for uvitende om grunnleggende russisk historie til å legge merke til de mange anakronismene rundt ham, blir ikke prosjektet deres truet.

Manus-forfatteren planlegger at Grisja snart skal innlede en affære med Aglaja. Men Grisja ser ikke ut til å sympatisere med situasjonen til en ung kvinne som snart blir tvunget til å gifte seg med en eldre, velstående grunneier. Pavel, som ikke ser noen fremgang i Grisjas holdning, blir irritert og planlegger å si opp hele prosjektet. Prosjektet reddes imidlertid uventet: Grisja bemerker ved et uhell at landsbyjenta Liza (spilt av Aleksandra Bortitsj) ser ut til å ha på seg moderne undertøy, og han forsøker å se under skjørtet hennes. Men Grisja legger merke til reaksjonen til de rundt ham, og innser plutselig at han har gått for langt. Han innser for første gang at andre menneske kan bli fornærmet av ham, og han ber om tilgivelse. Den forbløffede Pavel samtykker derfor å fortsette prosjektet.

De lager en plan som de håper å forandre Grisjas holdning på: Den gylne horde skal invadere Russland, og kidnappe Liza. Først går Grisja tilbake til sine egoistiske, feige væremåte - og han stikker av, i stedet for å slåss for å redde sin kjære. Men han kommer tilbake kort tid senere, for å ri sin vei sammen med Liza. Grisja klarer å kommer seg deretter til en bensinstasjon. Men før han kan forstå hva som egentlig har skjedd, får han sovemedisin og sovner. Når han våkner igjen, blir han fortalt at han har ligget i koma i tre måneder. De påstår at det ikke finnes noen livegenskap lenger, og heller ingen landsby. Mens Grisja innser at Liza aldri var ekte heller, og han blir deretter alvorlig deprimert.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Miloš Biković som Gregorij 'Grisja'
  • Aleksandra Bortitsj som Elizabeth 'Liza'
  • Aleksandr Samojlenko som Pavel
  • Ivan Okhlobystin som Lev
  • Marija Mironova som Anastasija

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]