Khazarisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Khazarisk
RegionSørlige Russland, nordlige Kaukasus, De pontisk-kaspiske steppene og deler av Sentral-Asia
Utdøddmellom 1000 og 1300
Lingvistisk
klassifikasjon
Tyrkisk
Oghur-språk
Khazarisk
SkriftsystemVariant av tyrkiske runer, det hebraiske alfabetet og muligens andre
Språkkoder
ISO 639-3zkz

Portal: Språk

Khazarisk er språket til middelalderens khazarer, et halv-nomadisk folk som har sin opprinnelse blant tyrkiske folkeslag i Sentral-Asia. Språket er også omtalt som khazarisk eller khazari.

Det har i lang tid vært diskusjon hvilken gren av de tyrkiske språk khazarspråket tilhørte, eller om det i det hele tatt var et tyrkisk tungemål. Noen forskere hevder en iransk eller kaukasisk-språklig tilknytning. Arabiske lærde i middelalderen klassifiserte khazarisk som tilsvarende og likevel med klart avgrenset fra den type tyrkiske språk som ble snakket av andre tyrkiske folk de kjente til, som eksempelvis oghuz-tyrkere. De bemerket imidlertid også at både khazarspråket og mer utbredte former for tyrkisk ble talt over store deler av Khazaria. Den nåværende samstemmigheten mellom forskere er at khazarene talte et oghur-tyrkisk språk som tilsvarte hunisk og språket til de tidlige bulgarerne, muligens påvirket av gammel-tyrkisk og uigurisk.

I dag er det få gjenlevende eksempler på khazarisk språk, først og fremst det som har overlevet i de historiske kildene. Eksisterende skrevne eksempler er først og fremst skrevet på hebraisk. Det eneste skrevne enkeltord på khazarisk er ordet HWQRWM, «jeg har lest (dette eller det)» på slutten av Kiev-brevet. Ordet er skrevet i tyrkisk runiform-skrift (tyrkiske runer), hvilket kan tyde på at dette manuskriptet hadde overlevet konverteringen til jødedommen.

Det er imidlertid tenkelig at khazarisk tidvis i enkelte samfunn ble skrevet med kyrillisk eller hebraisk, latin, gresk, arabisk eller georgisk skrift.

Orkhon-manuskriptet, tyrkisk runiform - skrift på Kiev-brevet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brook, Kevin Alan (2006): The Jews of Khazaria. 2nd ed. Rowman & Littlefield Publishers, Inc.
  • Dunlop, Douglas Morton (1954): The History of the Jewish Khazars, Princeton, N.J.: Princeton University Press.
  • Golb, Norman & Pritsak, Omeljan (1982): Khazarian Hebrew Documents of the Tenth Century. Ithaca: Cornell Univ. Press.
  • Golden, Peter B. (1980): Khazar Studies: An Historio-Philological Inquiry into the Origins of the Khazars. Budapest: Akademia Kiado.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]