Ketil Gudim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ketil Gudim
Født6. november 1956 (63 år)
Sarpsborg
Barn Ludvig Gudim
Beskjeftigelse Skuespiller, danser
Nasjonalitet Norge

Ketil Gudim (født 5. november 1956) er en norsk danser, skuespiller, koreograf og instruktør.

Gudim er oppvokst i Sarpsborg og startet med dans på Elbjørgs ballettskole da han var 14 år. Han kom til hovedstaden i 1973 for studier ved Statens Balletthøgskole.

Han jobbet ved Nasjonalballetten (1977–1998) med debut som solist i Coppelia (1979) og gjennombrudd som Ariel i Arne Nordheims Stormen (1980). Av andre store roller A Chorus Line og Cats i oppsetninger på 1980-tallet. Han var den norrøne guden Tor med hammeren i Volven, Solan Gundersen i Flåklypaballetten.

Andre engasjement var ved Riksteatret (i Nesegrevet, 1994), Teater Ibsen, Smuget (dørvakten), Victoria Teater (Natta til fru Haugen), Agder teater og Oslo Nye Teater. Grunnet store ryggplager (1989) gikk han over i administrative roller, blant annet som styreformann i Carte Blanche, i en tid med store finansielle problem og konkurs (1989–91). Andre engasjement var skuespiller i filmen Mendel (USA, 1997).

Etter pensjoneringen fra Nasjonalballetten (som eselet Bottom i En midtsommernatts drøm, 1998) flyttet han til Risør med sin kone Cecilie Norum, for å lede Vestfold (Ellen Mathisens) Ballettakademi og virket som pedagog. Han har også hatt skuespillerroller, blant annet som Puck i Shakespeares En midtsommernatts drøm.

Han er bror av danseren Gro Gudim.

Premier[rediger | rediger kilde]