Nasjonalballetten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nasjonalballetten er et statlig ballettkompani, og det eneste norske klassisk baserte dansekompani. Kompaniet består av ca. 65 dansere og holder fra 2008 til i Operahuset i Bjørvika. Ballettsjef fra 2012 er Ingrid Lorentzen.

Ved siden av klassiske verk som Svanesjøen, Tornerose og juletradisjonen Nøtteknekkeren har Nasjonalballetten er vidt repertoir som favner de internasjonale mesterne som Jiří Kylián, Dacho Duato, Sol León og Paul Lightfoot. Nasjonalballetten satser også på nye verk skapt spesielt for kompaniet av blant andre koreografer som Alexander Ekman, Liam Scarlett og huskoreografene Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen.

Nasjonalballetten ble grunnlagt i 1958 som Den Norske Operas Ballett og gikk i mange år under navnet Operaballetten. Den skiftet navn til Nasjonalballetten i 1983. Sju av de ti første danserne var norske. Den britiske danseren Harcourt Algeranoff var dens første sjef. For å understreke ballettens posisjon ved musikkteaterscenen (og at den skulle være riksdekkende) var kompaniets første forestilling en ballettforestilling lagt til Hamar 2. november 1958 med blant annet 2. akt av balletten Coppèlia.

I de første årene ble balletten hovedsakelig benyttet i operaoppsetninger og sjeldnere i egne danseforestillinger. Siden har den blitt gradvis bygget opp til dagens posisjon, hvor den har like mange forestillinger på Hovedscenen som operaen.

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett ble etablert i 1965 for å gi barn utdanning i klassisk ballett.