Kermanshah (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kermanshah
كرمانشاه (Farsi)
Kermanshah

Kart over Kermanshah

LandIran Iran
StatusProvins (ostān)
Adm. senterKermanshah
Areal24 998 km²
Befolkning1 879 385 (2006)
Bef.tetthet75,18 innb./km²

Kermanshah
34°18′0″N 47°4′0″Ø

Kermanshah (kurdisk: Kirmaşan, persisk: كرمانشاه) er en av de 30 provinsene Iran. Den ligger i vest Iran, i det kurdiske området. Mellom 1979 og 1990-årene var provinsen kjent som Bakhtaran. Hovedstaden Kermanshah har 690 000 innbyggere og ligger midt i den vestlige delen av Iran.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er antatt at det er Ardashir II som er avbildet stående i dette relieffet ved Taq-e Bostan. På hans venstre side er Ahura Mazda, på hans høyre Anahita og under ham en persisk ridder til hest.

Funn antyder at denne provinsen har vært menneskers hjem siden paleolittisk og neolittisk tid. Med tanke på de historiske monumentene som finnes i Kermanshah, hadde området sin storhetstid i akamenidisk og sasanidisk tid, og det var høyt verdsatt av kongene i de tidsepokene.

Kermanshah er én av de antikke byene i Iran, og det er sagt[av hvem?] at Tahmores Divband, en mytisk hersker, grunnla den. Noen[hvem?] tillegger byggingen av den til Bahram IV av sassanidedynastiet i det 4. århundre. Under styret til Hormizd IV og Khosrau I, hadde Kermanshah sin storhetstid og ble den andre kongelige residensen.

I den arabiske invasjonen ble den hardt skadet, men gjorde store fremskritt under safavidene. Samtidig med det afghanske angrepet og Isfahans fall, ble Kermanshah ødelagt under den ottomanske invasjonen.

Under Iran–Irak-krigen ble det utkjempet harde kamper i regionen. De fleste byer og landsbyer ble hardt skadet. Noen, som Zar-e Pol-e Zahab og Qhasr-e Shirin, ble praktisk talt ødelagt.

IranstubbDenne artikkelen relatert til Iran er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.