Edmund Beaufort, 2. hertug av Somerset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edmund Beaufort, 2. hertug av Somerset
Edmond Beaufort et envoyés de Rouen.jpeg
Født1406[1][2][3]Rediger på Wikidata
Død22. mai 1455[4][5][2]Rediger på Wikidata
St. AlbansRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Overhuset Rediger på Wikidata
Ektefelle Eleanor Beauchamp (1431*–)[6][7]Rediger på Wikidata
Far John Beaufort, 1. jarl av Somerset[6]Rediger på Wikidata
Mor Margaret Beaufort[6]Rediger på Wikidata
Søsken Margaret Beaufort, Joan Beaufort[6], John Beaufort[6], Thomas Beaufort, Henry Beaufort, 2. greve av SomersetRediger på Wikidata
Barn
10 oppføringer
Eleanor Beaufort, Henry Beaufort, Margaret Beaufort, Countess of Stafford, Edmund Beaufort, 4. hertug av Somerset, John Beaufort, marki av Dorset, Lady Joan Beaufort, Elizabeth Beaufort, Thomas Beaufort, Mary Beaufort, Anne BeaufortRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket EnglandRediger på Wikidata
Gravlagt St Albans katedralRediger på Wikidata
Utmerkelser HosebåndsordenenRediger på Wikidata
Våpenskjold
Edmund Beaufort, 2. hertug av Somersets våpenskjold

Arms of John Beaufort, 1st Earl of Somerset.svg

Edmund Beaufort, 2. hertug av Somerset (født 1406, død 22. mai 1455 ved St. Albans) var en engelsk adelsmann og en sentral person i rosekrigene og hundreårskrigen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var tredje sønn av John Beaufort, 1. jarl av Somerset. I ung alder ble han kommandant i den engelske hæren i Frankrike. Etter å ha tatt tilbake Harfleur ble han ridder av Order of the Garter, i 1436. Etter ytterligere suksesser ble han utnevnt til jarl av Dorset i 1442, og marki av Dorset året etter. I 1444 etterfulgte han sin bror John som 4. jarl av Somerset.

Under våpenhvilen fra 1444 til 1449 var han løytnant av Frankrike. I 1448 ble han utnevnt til hertug av Somerset. Dette var egentlig en gjenopprettelse av tittelen, og han skulle derfor normalt vært kalt 1. hertug, men ettersom det var hans bror som hadde tittelen før er konvensjonen at man omtaler ham som 2. hertug.

Da våpenhvilen endte i 1449 hadde Somerset mindre hell i felten. Innen sommeren 1450 kontrollerte Frankrike det meste av de engelske besittelsene i det nordlige Frankrike. Dette første til at kong Henrik VIs fremste minister, William de la Pole, 1. hertug av Suffolk, måtte ha av. Somerset tok hans plass som rådgiver, og ble en av dronning Margarets yndlinger. Det ble av noen hevdet at Edward av Westminster, den unge prinsen av Wales, var hans sønn og ikke kongens, men det finnes ikke beviser som styrker denne påstanden.

Fokuset i krigen mot Frankrike ble Gascogne, sør i landet. Engelskmennen hadde like lite fremgang der, og innen 1453 hadde de mistet alle besittelser. Kort tid etter hadde Henrik VI sin første periode med sinnssykdom, og Somersets rival Richard Plantagenet, 3. hertug av York ble utnevnt til Lord Protector. Han fikk raskt fengslet Somerset i Tower of London, og det er grunn til å anta at han ville blitt henrettet om ikke kongen hadde blitt frisk. Kongen fikk Somerset løslatt, og gav ham tilbake hans tidligere stilling ved hoffet.

Hertugen av York var fast bestemt på å fjerne Somerset, på den ene eller andre måte. I 1455 konfronterte han Somerset og kongen med en væpnet styrke. Trefningen er kjent som første slag ved St. Albans, det første slaget i rosekrigene. Somerset falt i slaget.

Han ble etterfulgt av sin sønn Henry Beaufort, 3. hertug av Somerset.

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

Hertugen giftet seg med Eleanor Beauchamp, datter av Richard de Beuachamp, 13. jarl av Warwick of dennes første kone Elizabeth Berkeley. Hun var halvsøster av Henry de Beauchamp, 1. hertug av Warwick og Anne Neville, grevinne av Warwick, og var enke etter Thomas de Ros, 9. baron de Ros. Ekteskapet ble inngått en gang mellom 1431 og 1435, uten at det var utstedt lisens. 7. mars 1438 ble det gitt lisens for ekteskapet, slik at barna ble regnet som ektefødte.

Barna som ble født i ekteskapet var:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, oppført som Edmund Beaufort, Store norske leksikon-ID Edmund_Beaufort[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Edmund Beaufort, Find a Grave 22776, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Genealogics, oppført som Edmund Beaufort, genealogics.org person ID I00002026, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Genealogics, genealogics.org person ID I00002026, oppført som Edmund Beaufort[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Peerage, oppført som Edmund Beaufort, 1st Duke of Somerset, The Peerage person ID p10198.htm#i101977, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d e Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ The Peerage person ID p10198.htm#i101977, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John A. Wagner: Encyclopedia of the Wars of the Roses. ABC Clio, 2001, ISBN 1-85109-358-3, s. 22–23.