Katarina av Sachsen-Lauenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dronning Katarina slik hun er fremstilt ved siden av Gustav Vasa og dennes andre hustru på gravmonumentet i Uppsala

Katarina av Sachsen-Lauenburg, (født 24. september 1513 i Ratzeburg, død 23. september 1535 i Stockholm) var dronning av Sverige 15311535 gjennom sitt ekteskap med Gustav Vasa. Hun var datter av Magnus I av Sachsen-Lauenburg og Katarina av Braunschweig-Wolfenbüttel.

Hun giftet seg med Gustav Vasa 24. september 1531. Han var da konge av Sverige. Med giftermålet ønsket Gustav å knytte bånd til den gamle folkungaætten som Katarina stammet fra gjennom sin mormor Katarina av Pommern. Det var et politisk ekteskap hvor Gustav kunne knytte viktige kontakter med nordtyske fyrster, men også det faktum at Katarinas søster Dorothea allerede var gift med den danske kronprinsen Christian, den senere Christian III, hadde betydning.

I eldre svensk litteratur beskrives Katarina som full av nykker og stadig klagende over alt som var svensk og ekteskapet har på svakt grunnlag blitt ansett som ulykkelig.[1][2]

Katarina nedkom med sønnen Erik, den senere Erik XIV av Sverige i 1533.

Sommeren 1535 ankom hennes danske svoger Christian i et diplomatisk ærend, og Katarina skal ha blomstret opp.[3] Under en dansetilstelning i Stockholm samme år falt dronningen så forkjært at hun ble sengeliggende. Hun var på dette tidspunktet gravid med sitt andre barn. Det kom til komplikasjoner og Katarina døde i barselseng dagen før sin 22-årsdag sammen med sitt ufødte barn.

Katarina ble bisatt i Storkyrkan i Stockholm 1. oktober 1535, men ble først begravet 21. desember 1560 i Uppsala domkyrka hvor også Gustav og hans to andre ektefeller Margareta og Katarina Stenbock ligger.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Larsson (2002), side 187
  2. ^ Westerberg, Ernst: Svenska drottningar. Några blad ur våra hävder. J.A. Lindblad, Uppsala, 1916
  3. ^ Westerberg, Ernst: Svenska drottningar. Några blad ur våra hävder. J.A. Lindblad, Uppsala, 1916
  4. ^ Westerberg, Ernst: Svenska drottningar. Några blad ur våra hävder. J.A. Lindblad, Uppsala, 1916

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Larsson, Lars-Olof: Gustav Vasa – landsfader eller tyrann?, Prisma, Stockholm 2002. ISBN 91-518-3904-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Isabella av Burgund 
Dronning av Sverige
Etterfølger:
 Margareta Eriksdotter Leijonhufvud