Karlsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karlsøya
Geografi
PlasseringNord-Troms
Areal7,92 km² 
Høyeste punktVeten (206 moh )
Administrasjon
Norge
Norge
FylkeTroms
Beliggenhet

Karlsøya er ei øy i Karlsøy kommune i Troms fylke. Det er rundt en times kjøring fra Tromsø til kommunesenteret Hansnes. Derfra er det fergeforbindelse til Karlsøya.

Navnet Karlsøy kommer av mannsnamnet Kalfr eller av Kalven, i betydninga «den lille øya som ligger ved den store», det vil si Vanna. Karlsøya ligger altså rett sør for Vanna og nordøst for Reinøya. Øya har vært kirkested i flere hundre år og kommunesenter i Karlsøy kommune.

På grunn av berggrunnen har Karlsøya en rik flora, spesielt av orkidéer. Mange planter har her sin nordgrense. Karlsøya har også en stor havørnbestand. Det har bodd menneskerøya siden steinalderen. Kirkestedet er dominert av den statelige Karlsøy kirke fra 1854, og været ellers er preget av gamle, fine trehus. 35 - 40 innbyggere. Innbyggerne er dels de gamle karlsøyværingene, dels innflyttere som kom i løpet av 1970-tallet. De sistnevnte søkte, inspirert av hippie-bevegelsen, tilbake til en enklere og mer naturlig tilværelse. De ville også skape et alternativt samfunn og begynte med kollektivbruk med økologisk drift.

Fra begynnelsen av 70-tallet var det flere gårder med geit på øya, men den siste geitgården ble lagt ned i 2014. Nå er det bare et gårdsbruk med villsau i drift.

Karlsøya er kjent for den årlige Karlsøyfestivalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]