Karl Ludvig Reichelt (1933)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Karl Ludvig Reichelt (født 28. november 1933), også kjent som Kalle Reichelt, er en norsk lege (inntil pensjonsalder på 70 år), og dr.med. Han er mest kjent for sin forskning på opiode peptider i gluten og kasein som viser seg ved proteinintoleranse (hyperpeptiduri). Han har også gjort viktig forskning på chaloner og kreft.

Etter teorien til Reichelt er det når de opioide peptidene går gjennom tarmbarrieren og inn i blodbana at det er et problem om man har mangelfull aktivitet i enkelte enzymer. I følge Reichelt kan dette medføre at en person bl.a. får ADHD, autisme, schizofreni, asperger syndrom eller depresjon. Disse påstandene er foreløpig ikke dokumenterte i større empiriske forsøk.

Reichelt har forsket fram en urinpeptid-prøve som man kan ta for å påvise om det foreligger proteinintoleranse. På bakgrunn av denne testen og eventuell blodprøve, kan det så forsøksvis gås fram med å prøve ut gluten og kaseinfri diett.

Mye av forskingen er gjort i samarbeid med Madlavoll skole i Stavanger og professor Ann-Mari KnivsbergLesesenteret ved Universitetet i Stavanger.

Norsk Protein Intoleranse Forening (NPIF) er opprettet på bakgrunn av Reichelt sin forskning.

Reichelt har siden 1978 arbeidet ved Pediatrisk forskningsinstituttRikshospitalet. Der han inntil medio 2012 var seniorforsker og rådgiver.

Karl Ludvig Reichelt fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]