Karl Ludvig Reichelt (1933–2016)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Karl Ludvig Reichelt (1933)»)
Se også farfaren, misjonæren Karl Ludvig Reichelt (1877–1952)
Karl Ludvig Reichelt
Født28. nov. 1933Rediger på Wikidata
Død29. okt. 2016Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelseLege, forsker Rediger på Wikidata
FarGerhardt Reichelt
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Brobyggerprisen (2005)

Karl Ludvig Reichelt (født 28. november 1933, død 29. oktober 2016), også kjent som Kalle Reichelt, var en norsk lege og dr.med.

I 1972 disputerte Reichelt for den medisinske doktorgraden ved UiO med tittelen: «An investigation into the nature and function of anionic acids, peptides, and acid-soluble proteins from brain tissue».

Han var mest kjent for sin forskning på opiode peptider i gluten og kasein som viser seg ved proteinintoleranse (hyperpeptiduri). Han også gjorde forskning på chaloner og kreft. Mye av forskingen ble gjort i samarbeid med Madlavoll skole i Stavanger og professor Ann-Mari KnivsbergLesesenteret ved Universitetet i Stavanger.

Etter teorien til Reichelt er det når de opioide peptidene går gjennom tarmbarrieren og inn i blodbana at det er et problem om man har mangelfull aktivitet i enkelte enzymer. Ifølge Reichelt's hypotese kan dette medføre at en person bl.a. får ADHD, autisme, schizofreni, asperger syndrom eller depresjon. Disse påstandene er ikke dokumenterte i større empiriske forsøk. På slutten av sitt liv gikk Reichelt også ut med støtte til pseudovitenskapelige hypoteser om vaksiner.[1]

Reichelt utviklet en urinpeptid-prøve som skulle påvise eventuell proteinintoleranse. På bakgrunn av denne testen og eventuell blodprøve, skulle man da forsøksvis gås frem med å prøve ut gluten- og kaseinfri diett. Pasientforeningen Mat og Atferd (før 2018 Norsk Proteinintoleranseforening) er opprettet på bakgrunn av Reichelt sine hypoteser.

Reichelt arbeidet siden 1978 ved Pediatrisk forskningsinstituttRikshospitalet, der han inntil medio 2012 var seniorforsker og rådgiver.

Karl Ludvig Reichelt fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Desinformasjon i Morgenbladet Arkivert 23. desember 2017 hos Wayback Machine. Morgenbladet

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]