Unilever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Unilever
Unilever
Org.form foretak med generelle kunder
Etablert 1929
Hovedkontor Unilever House, Rotterdam
Bransje personlig pleie, næringsmiddelindustri
Antall ansatte 172 000 (2015)
Nettside http://unilever.com

Unilever er et multinasjonalt industrikonsern som ble dannet i 1930 da den nederlandske margarinprodusenten Margarine Unie og den britiske såpefabrikken Lever Brothers slo seg sammen. I dag[når?] er Unilever en av verdens største produsenter av dagligvarer, særlig matvarer, vaskemidler og hygieneartikler, og fra hovedsetene i Rotterdam og London styrer Unilever mer enn 247 000 medarbeidere i over 80 land.

Historie i Norge[rediger | rediger kilde]

Unilevers historie i Norge er lang. Selskapet har eksistert i Norge siden september 1968 og ledes i dag[når?] av Anders Gustav Kjekstad[1]. Unilevers produkter har imidlertid vært i Norge lenger enn dette.

Historien går tilbake til Lilleborg og Denofas samarbeid på slutten av 1920-tallet. Sistnevnte var matoljeprodusent og ble etablert i 1912. Tilknytningen til Unilever har sammenheng med at den britiske såpeprodusenten Lever Brothers hadde store eierandeler i Denofa.

Margarine Unie og Lever Borthers slo seg sammen i 1930. Dette førte til at de inngikk en egen avtale om samarbeid med Lilleborg. Samarbeidet førte til at både produksjon og eierskap av utvalgte Unilever-merker ble tatt over av Lilleborg. Et av disse merkene var Sunlight[2].

Samtidig som Unilever på 1960-tallet ekspanderte i takt med at verdensøkonomien ble utviklet, etablerte selskapet seg på nye markeder – blant annet i Norge. Unilever Norge ble startet i 1968.

Den norske delen av selskapet har hatt en omsetningsøkning fra rundt 173 millioner kroner i 2005 til over 208 millioner kroner i det norske markedet i 2008.

I Norge representeres selskapet i dag[når?] gjennom Unilever Norge AS med merkevarer som Dove, Axe, Vaseline, Neutral, Domestos, Knorr, Lipton, Carte d'Or, Maizena, Maille, Slotts og Ben & Jerry's.[trenger referanse] Produktene distribueres til dagligvarebutikker og hotell/restauranter over hele landet. Det er per dags dato[når?] 40 ansatte i Unilever Norge.[trenger referanse]

Satsing på iskrem[rediger | rediger kilde]

Unilever er verdens største aktør på iskrem. Deres globale markedsandel er på 17 prosent, noe som tilsvarer om lag 400 millioner konsumenter. Det globale iskremmarkedet vokser årlig med om lag 3 prosent. Veksten er størst i Asia og Afrika, men også i Europa ser man en jevn vekstrate. Globalt står iskrem for 10 prosent av Unilevers totale omsetning.[3]

Gjennom merkevarer som Magnum og Ben & Jerry’s er Unilever kjent for norske konsumenter. På verdensbasis bruker Unilevers iskremavdeling en hjertelogo.[4]

Unilever arbeider med å utvikle lokale iskremprodukter fordi smakspreferansene er ulike. Dette, kombinert med å adoptere produksjonen av kjente, lokale merkevarer har vært en klar strategi for Unilever over lengre tid. Innenfor Unilever er det derfor mange ulike iskremsatsinger. Merkevaren Ben & Jerry’s er et eksempel på dette. Ben & Jerry’s er unike grunnet smak og satsing på CSR.[5]

Unilever har fokus på å utvikle sterke bånd med sine detaljlister. Det er en uttalt strategi å ta vare på både små utsalgssteder og store dagligvaregrossister.[6]

Merkevarer[rediger | rediger kilde]

Lipton te er blant Unilevers merkevarer

Knorr er Unilevers største internasjonale merkevare. Omsetningen er på totalt 2,3 milliarder euro i mer enn 100 land. Knorr har mange produkter, blant annet supper og buljonger, sauser, nudler og middagsretter.

Lipton te finnes i over 110 land. Etter vann er te verdens mest populære drikk. Hvert år drikkes det rundt 1,8 milliarder tonn te i verden, og Lipton utgjør rundt 153 000 000 000 kopper i året.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anders Gustav Kjekstad
  2. ^ Sunlight[død lenke]
  3. ^ Lynch, 2009, s. 372–374
  4. ^ Lynch, 2009, s. 372–374
  5. ^ Lynch, 2009, s. 372–374
  6. ^ Lynch, 2009, s. 85–86

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]