Ragnar Danielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragnar Danielsen
Født4. aug. 1917Rediger på Wikidata
TistedalenRediger på Wikidata
Død6. juni 1976Rediger på Wikidata (58 år)
Beskjeftigelse Musiker, dirigent, komponist, pianist, arrangørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Spellemannprisen i folkemusikk/gammeldans (1975)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentPiano

Ragnar Danielsen (født 4. august 1917 i Tistedalen utenfor Halden, død 6. juni 1976) var en norsk pianist, komponist, musikkarrangør og orkesterleder. Han fikk sin utdannelse som pianist i Oslo hvor han også studerte musikkteori.

Han arbeidet som restaurantpianist, kapellmester, studiomusiker og arrangør for Philips plateselskap. Fra 1961 til sin død var han ansatt i NRK hvor han var knyttet til grammofonarkivet og arbeidet som arrangør og instrumentator. Han tilrettela i en årrekke musikken i tilknytning til Ord for dagen i NRK Radio og viste her en fin sans for koblingen mellom lyrikk og musikk. En særlig forkjærlighet for fransk tonekunst kunne spores.

Komposisjoner og arrangementer[rediger | rediger kilde]

Hans komposisjoner er typisk «light music», med titler som Valse caprice, Lystig intermezzo og Musikalske flanerier. Som arrangør var han svært produktiv. Hans arrangementer av norske bygdedanser for ensemble bestående av 1. fiolin, 2. fiolin, klarinett, cello, kontrabass og klaver teller hundrevis av titler, og disse ble spilt i radiosendingene av Rolf Myklebusts ensemble, Turdansensemblet, Birger Lundbys ensemble og Kai Angel Næstebys ensemble. I nyere tid har Mjøsensemblet spilt Danielsens arrangementer av norske danser i radiosendinger fra norske storgarder og på tre album Mjøsmusikk i wienerstil, Musikk langs Glomma og Mjøsensemblet avec.

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Ragnar Danielsen Musikalske flanerier er spilt inn på LP av Den Norske Blåsekvintett, og Øivind Bergh og Kringkastingsorkestret har lydfestet en rekke av hans orkesterkomposisjoner i plateserien Light Music from Norway. Dansearrangementene er spilt inn på LP av Birger Lundbys ensemble og på 3 CD' er av Mjøsensemblet.

Han arrangerte sanger for Alf Prøysen og akkompagnerte ham med Ragnar Danielsens orkester i 1950- og 60-årene.[1]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Han mottok Spellemannprisen 1975 i klassen folkemusikk/gammaldans sammen med Sture Rogne og Ragnar Danielsens ensemble for platen "Det glade Aalesund". Tre ganger vant han NOPA-prisen Årets verk: for «Jazzetyde» og «Liten vals» i 1967, for «5 Sanger» i 1969 og for arrangement av Kåre Siems «Små tanker om store ting» i 1971.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alf Prøysen, På grammofon: komplette plateinnspillinger (informasjonshefte i CD-boks, PolyGram 1993)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]