Hopp til innhold

KV60

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KV60
Gravsted til
Sitre In og Hatshepsut
StedØstre delen av Kongenes dal
Oppdaget1903
Utgravd avHoward Carter
Edward R. Ayrton
Donald P. Ryan
Forrige: KV59
Neste: KV61
Stor granitt sfinks som bærer stor likhet med den kvinnelig farao Hatshepsut, som i juni 2007 ble bevist var å være en av beboerne av KV60 (Metropolitan Museum of Art).
Plassering i Egypt
KV60
Kongenes dal
Plassering i Egypt

Gravstedet KV60 som befinner seg i Kongenes dal nær dagens Luxor i Egypt, er en av mer forvirrende graver i Tebens nekropolis, på grunn av usikkerheten om identiteten til en kvinnelig mumie funnet der (KV60A), selv om den blant enkelte som den kjente egyptologen Elizabeth Thomas, ble ansett å være faraoen Hatshepsut fra det 18. dynasti.[1] Egyptologen Zahi Hawass har nylig gjort seg til talsmann for den samme teorien.[2]

Da graven ble oppdaget av Howard Carter i 1903, ble det fastslått at var blitt plyndret og skjendet i oldtiden, men inneholdt fortsatt to mumier, sammen med noe sterkt skadet gravgods; Carter gjorde tilsynelatende lite arbeid i graven.

I 1906 gjenåpnet Edward R. Ayrton den, og fjernet en mumie, KV60B, sammen med kisten den var i og flyttet den til Det egyptiske museet. På kisten stod navn og tittel: kongelig sykepleier, In. Denne figuren er alminnelig identifisert som Sit-Ra, kalt In, den kongelige sykepleieren til Hatshepsut. Siden verken Carter eller Ayrton tegnet plantegner eller kart som viste hvor graven befant seg ble beliggenheten glemt.

Egyptologen Elizabeth Thomas var i 1966 den første til å foreslå at den andre (uidentifiserte) mumien kunne være Hatshepsut, flyttet dit (til graven til sykepleieren hennes) av Thutmose III, som en del av hans kampanje av offisiell fiendtlighet mot henne.

I 1990 ble graven gjenoppdaget, gjenåpnet og ordentlig utgravd av et team ledet av Donald P. Ryan og Mark Papworth. Dette fremskaffet beviser som både støttet og kastet tvil over Thomas' teori. Opplysninger som støttet teorien var at mumien viste seg å være av en relativ gammel dame, med hennes venstre arm i en posisjon som markerte at det er en kongelig mumie. På den andre side var ikke noe av keramikkfragmentene som ble funnet under utgravningen som ble datert tidligere enn det 20. dynasti. Mest interessant, er en ansiktsmaske av tre fra en kiste til muligens en mann (den hadde tilsynelatende en utforming som ville passe med et falskt skjegg) som ble funnet – men graven inneholder kun kvinner, og Hatshepsut er kjent for å ha brukt et falskt skjegg. Mumie ble lagt i en ny trekiste, og etterlatt i graven, som ble forseglet på nytt.

Tidlig i 2007 ble graven gjenåpnet og den andre mumien, KV60A, ble fjernet for testing. Den 27. juni 2007 ga direktør for Supreme Council of Antiquities Zahi Hawass det som anses det definitive beviset for at dette "korpulente, gamle" legeme virkelig var Hatshepsut.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Highfield, Roger (27. juni 2007). «Hvordan jeg fant dronning Hatshepsut». Daily Telegraph. London. Besøkt 30. juni 2007. [død lenke]
  2. ^ a b «Search for Hatshepsut». 

Videre lesing[rediger | rediger kilde]

  • Nicholas Reeves and Richard H. Wilkinson, The Complete Valley of the Kings (Thames & Hudson, 1996) pp. 186–187.
  • Donald P. Ryan, "Who is buried in KV60", KMT 1:1, 1990.
  • Siliotti, A. Guide to the Valley of the Kings and to the Theban Necropolises and Temples, 1996, A.A. Gaddis, Cairo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]