KV58

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isometrisk fremstilling

KV58 er et gammelegyptisk gravkammer i Kongenes dal nær Luxor i Egypt. Noen sikker tilordning til person er ikke gjort, og også dateringen er usikker. Men beliggenhet og artefakter peker kom Egypts 18. dynasti. Graven kalles også Chariot Tomb («stridsvogsgraven»).

Oppdagelse, utgravninger[rediger | rediger kilde]

Graven ble funnet i januar 1909 av E. Harold Jones, som gravde for Theodore M. Davis. Davis tilskrev imidlertid funnet Edward R. Ayrton og angav funnåret til 1907.[1] Utgravingene ble foretatt i 1909 av Jones.

Beliggenhet og arkitektur[rediger | rediger kilde]

KV58 befinner seg i nærheten av Horemhebs grav og blir på grunn av dette og av sinn byggemåte betraktet som en «satellitgrav» til KV57. Graven består av to nedadstigende ganger (A og B). Det eneste kammeret der ned er udekorert og har en størrelse på 19,66 m². Anleggets samlede volum er på 48.86 m³[2]. Inngangssjakten er etter undersøkelsen blitt blokkert på nytt.

Funn[rediger | rediger kilde]

Jones fant de forskjellige artefakter etter først å ha fjernet rundt to meter med fyllmasse i gangen og i kammeret. Ingen av de artefakter som ble funnet i KV58 angitt hvem som ble begravet her. Bare en ubeskrevet Ushabtifigur av kalsitt kunne tilordnes en begravelse. De øvrige funn var gullfolier som muligens stammet fra stridsvognsutstyr, tre knapper av kalsitt og møbelfragmenter fra Egypts 28. dynasti.[1]

Tolkning av funnene[rediger | rediger kilde]

Gullfoliene bærer Tutankhamons, Ankhesenamons og Ejes navn. Tutankhamons navn er tre ganger nevnt, Ejes kongenavn tre ganger og hans navn før trosbestigelsen fire ganger. Nicholas Reeves ytrer den formodning at disse gjenstander stammer fra WV23, Ejes grav, og at KV58 tyder på at denne kongen ble overført til en ny grav i nærheten av KV57. Videre består det ifølge ham den mulighet at graven ble brukt som gjemmested for mumier.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Nicholas Reeves, Richard. H. Wilkinson: Das Tal der Könige. Geheimnisvolles Totenreich der Pharaonen. S. 186.
  2. ^ «Theban Mapping Project: KV58 - Measurements». Arkivert fra originalen 27. september 2008. Besøkt 23. april 2016. 
  3. ^ Nicholas Reeves, Richard. H. Wilkinson: Das Tal der Könige. Geheimnisvolles Totenreich der Pharaonen. s. 129.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nicholas Reeves, Richard. H. Wilkinson: Das Tal der Könige. Geheimnisvolles Totenreich der Pharaonen. Econ, München 1997. ISBN 3-8289-0739-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata