KV6

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KV6
Bortre veggen i gravkammeret
Gravsted til Ramses IX
StedØstre delen av Kongenes dal
OppdagetÅpen siden oldtiden
Utgravd avHenry Salt
Georges Daressy
Forrige: KV5
Neste: KV7
Ramses IXs navn ved inngangen
Høyre sidevegg i hovedkammeret

KV6 er arkeologenes betegnelse på en av gravene i Kongenes dal i Egypt. Den ble konstruert for Ramses IX fra det 20. egyptiske dynasti. Arkeologiske undersøkelser har vist at den antagelig ikke var ferdig ved hans død, og at den ble fullført i all hast med en rekke enkle løsninger.

Den ligger i den sentrale delen av den østlige dalen. Den uvanlig brede inngangen ligger mellom og noe over inngangene til KV5 og KV55. Graven strekker seg 155 meter innover i fjellet. Innenfor porten er den en svakt nedadgående rampe og deretter tre korridorer. Den første korridoren har fire kamre, to på hver side, men ingen av dem er fullført eller dekorert.


Etter korridorene ligger tre kamre. Det første er dekorert med avbildninger av munnåpningsritualet. Antagelig skulle det ha gått en sjakt ned til dette kammeret, dersom man hadde hatt nok tid til å fullføre arbeidet. Det andre kammeret har fire store søyler. Steinarbeidet og dekorasjonene er ikke fullført. I enden av dette kammeret går en rampe ned til faraoens gravkammer. I gulvet er en rektangulær seksjon hugget ut for å gi plass til sarkofagen. Kammeret har velvtak, som er dekorert med bilder av gudinnen Nut. På sideveggene er det scener fra Grotteboken og Jordens bok mens endeveggen viser Ramses på sitt skip, omgitt av guder. Noen av fargene som er brukt – gult, mørkeblått og svart – er uvanlige for gravdekorasjonene i dalen.

Sarkofagen har gått tapt, mens mumien ble plassert i DB320 omkring 1090 f.Kr., og ble funnet der i 1881.

Graven har vært åpen siden oldtiden, og det er både romersk og koptisk graffiti der.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]