Juniperus horizontalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juniperus horizontalis
Skjellblader og bær
Skjellblader og bær
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus horizontalis
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Juniperus
IUCNs rødliste:
livskraftig

Juniperus horizontalis eller «Creeping Juniper» er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i det nordlige Nord-Amerika – stort sett i hele Canada, og i Alaska, videre lokalt i Montana, Dakota, Minnesota, Wisconsin, Illinois, Michigan og Maine.

Denne einerarten er bare 10-30 cm høy, og krypende.

Arten er en lav busk på 10–20 cm høyde, og er krypende teppedannende med grener som brer seg flere metre utover. Den har grønne, skjellaktige nåler inntil 1–2 mm lange (sjelden inntil 8 mm). Unge nåler er inntil 10 mm lange. Den er nesten uten unntak særbu med hann- og hunnblomster på ulike individer. Bærkonglene modner på 18 måneder til et blått, 5–7 mm stort, rundt eller todelt bær med 2-3 frø. Hannkonglene er 2–4 mm store og sprer sitt pollen om våren.

Arten danner hybrider med Juniperus virginiana, særlig der disse møtes i Canada. Noe sjeldnere er hybrider med Juniperus scopulorum

Krypende einer er populær ihager, og det er kultivert fram mer enn 100 kunstige varianter: 'Bar Harbor', 'Blue Acres', 'Emerald Spreader', 'Green Acres', og 'Wiltonii'.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]