Dakota

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dakota-territoriet 1861-1889

Dakota var en benevnelse for det territoriet som USA administrerte i årene 1861 til 1889. Territoriet besto av de nordligste områdene som ble ervervet av USA ved Louisiana-kjøpet.

I 1858 hadde USA tatt kontrollen over det meste av Lakota-folkenes land og fra 2. mars 1861 ble dette under føderal kontroll etter en kort periode med lokalt styre. Foruten dagens Nord-Dakota og Sør-Dakota inkluderte dette opprinnelig også store deler av dagens Montana og Wyoming, men i 1868 ble det redusert til dagens to Dakota-stater.

Administrasjonssenteret var opprinnelig i Yankton i dagens Sør-Dakota, men ble i 1883 flyttet til Bismarck. Dakota-territoriet ble delt i de to statene Nord-Dakota og Sør-Dakota 2. november 1889. Det var en rekke årsaker til delingen, blant annet var bosetningsmønstret delt i de nordøstlige og sørøstlige hjørnene av området med store avstander mellom disse. I tillegg lå det også politiske vurderinger bak, da to stater fra dette dengang Republikanske området medførte flere representanter fra dette partiet i de føderale organene i Washington DC, særlig med to ekstra representanter i senatet.