Juniperus scopulorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Juniperus scopulorum
Skjellblader og bær
Skjellblader og bær
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus scopulorum
Norsk(e) navn:
Hører til: einerslekten,
sypressfamilien,
bartrær,
blomsterplanter
IUCNs rødliste:
livskraftig

Juniperus scopulorum eller «Rocky Mountain Juniper» er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i det vestlige Nord-Amerika – i British Columbia og Alberta, videre i hele det vestlige USA inklusive Rocky Mountains, og lokalt i det vestlige Texas. I det nordlige Mexico går den ned til Sonora og Coahuila. En tidligere antatt variant på Vancouver Island antas av mange å være en egen art – Juniperus maritima.

Denne einerarten er oppreist, og kan bli inntil 15-20 meter høy.

Arten er et tre k på 5-15 meters høyde, sjelden inntil 20 meter. Den har grønne, skjellaktige nåler inntil 1-2 mm lange (sjelden inntil 5 mm). Unge nåler er inntil 10 mm lange. Den er nesten uten unntak særbu med hann- og hunnblomster på ulike individer. Bærkonglene modner på 18 måneder til et blått, 6-9 mm stort, rundt eller todelt bær med 2-3 frø. Bærene har et lyst, tydelig hvitt vokslag som gjør dem nærmest hvite av utseende. Hannkonglene er 2-4 mm store og sprer sitt pollen om våren. Man antar at alderen kan bli opp mot 2000 år.

Arten danner hybrider med Juniperus virginiana, særlig der disse møtes i USA. Noe sjeldnere er hybrider med Juniperus horizontalis.

Juniperus maritima[rediger | rediger kilde]

En populasjon som siden istiden er isolert på Vancouver Island nordvest for Vancouver, har vært antatt å være en underart eller variant, men anses i økende grad som en egen art – Juniperus maritima.[1] Den likner svært på Juniperus scopulorum, men bærene modnes fortere, er litt mindre og har maksimalt 2 bær.

Referanser og lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adams, R. P. (2007) – «Juniperus maritima, the seaside juniper, a new species from Puget Sounds, North America». Phytologia nr. 89 (3), side 263-283.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]