Julussdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Julussdalen er et mindre dalføre i Elverum og Åmot kommuner, Hedmark fylke. Julussdalen er om lag 30 km lang, har blandingsskog og noe myrområder. Det er spredt bebyggelse i dalføret, særlig i nedre del på Elverumssiden. Besøksgården Snippen gård ligger helt sør i Julussdalen. Eldre gårdsnavn er Skavhaugen, Julussmoen, Nymoen, Gammelmo, Neverlia og Storbekken, alle på Elverumssiden. Det er mange historiske anlegg, slik som koier, møller og setrer.

Dalen har navn etter elven Julussa, som har sitt utspring fra Bergesjøen 318 moh. og renner mot nord gjennom dalføret til Rena i Åmot kommune. Julussa er kjent for tømmerfløting, og Julussakonflikten i 1927 var av nasjonal betydning. Siste tømmerfløting var i 1969.

Mange av gardsbrukene i dalen er nedlagt, og det er omtrent ingen som har beitedyr. Dalen har også vært hjem for et revir med ulver, som har skapt en del konflikt.[1][2] Noen av de som bor i dalen arbeider på tettstedene Rena og Elverum, og en hel del av de som bor der driver med trekkhunder på hobbybasis. Stedet er populært for landeveissyklister, og de som driver med elgjakt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trine H. Løken og Kristin Søgård (18. oktober 2005): Elghund tatt av ulv i Julussdalen. Østlendingen
  2. ^ Kjetil Brorson Dahl (17. februar 2012): – Skjøt ulv ulovlig, slipper straff. Østlendingen
hedmarkstubbDenne hedmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.