Julussakonflikten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Politifolk ved Julussa, under konflikten i mai 1927

Julussakonflikten var en konflikt om tømmerfløting i Julussa i 1927.

I begynnelsen hadde det vært vanlig at trelasthandlere fløtet tømmeret med egne folk. Etter hvert ble det dannet fellesfløtingsforeninger, som besto av både skogeiere og tømmerkjøpere. Disse fellesforeningene satte bort fløtingsarbeid til det fløterlaget som ga det billigste anbudet. Anbudssystemet utløste flere store konflikter. I Leiret (Elverum) ble det holdt møte den 4. mars 1927. Det var levert to anbud, et fra en såkalt fløterhusbond, Hans Mellum. Dette anbudet var undertegnet av 73 mann som ikke var organisert. Det andre anbudet kom på vegne av de organiserte arbeiderne ved Martin Halstensen med et mannskap på 103.

Fløterhusbondens anbud lå 15 prosent under de organiserte arbeidernes. Under møtet senket Halstensen sitt bud med 10 prosent. De fagorganiserte protesterte med blokadevarsel da Mellum vant anbudet, og krevde at fløtinga skulle skje etter regning og lønnssatser det skulle forhandles om, det vil si opprettelse av en tariffavtale.

Over 50 av Mellums fløtere trakk seg, men ved hjelp av politiet og et gardekompani som ble forflyttet til Elverum, ble fløtinga i Julussa gjennomført fra 10. til 28. mai. På et tidspunkt var det fire bevæpnede politifolk og militære til å passe på hver enkelt av Mellums fløtere.[1] Det vakte stor forbitrelse at de samme hundene som var blitt brukt i den største politijakten i Norge til da, også ble satt inn mot fløtere i Julussakonflikten.[2]

I 1929 kom tariffestet betaling inn i fløtingen.[2] I 1977 ble det satt opp en minnestein over konflikten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tre hundre gardister er nu samlet i Elverum». Hamar Arbeiderblad: 3. 19. mai 1927. 
  2. ^ a b «Fløterne i Julussa ville ofre livet for mat». Hamar Arbeiderblad: 28-29. 30. april 1997. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]