Josip Bozanić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Josip Bozanić
Født20. mars 1949Rediger på Wikidata (75 år)
Rijeka
BeskjeftigelseKatolsk prest (1975–), universitetslærer, teolog, katolsk biskop (1989–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGregoriana
Det pavelige lateranuniversitet
NasjonalitetKroatia
UtmerkelserÆresdoktor ved Universitet i Zagreb
Kommandør med stjerne av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem
Kong Dmitar Zvonimirs stororden (1998)[1]
Homeland's Gratitude Medal (1998)[1]
Våpenskjold
Josip Bozanićs våpenskjold

Josip Bozanić (født 20. mars 1949 i Rijeka i den kroatiske del av Jugoslavia) er en kroatisk prelat og en av Den katolske kirkes kardinaler, og emeritert erkebiskop av Zagreb.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Josip Bozanić vokste opp på den dalmatiske øya Krk. Han var den eldste av fire barn til Ivan Bozanić og Dinka Valković.[2] Josip fikk sin humanistiske skoleutdannelse ved seminaret i Pazin og studerte deretter filosofi og katolsk teologi ved de teologiske fakulteter i Rijeka og Zagreb. Studiene hadde et avbrudd for den obligatoriske militærtjenest. I løpet av sine år med militærtjeneste ble han dømt til militærfengsel for å ha nektet å ta avstand fra en artikkel om kardinal Alojzije Stepinac som var signert av ham, og publisert av L'Osservatore Romano.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 29. juni 1975 av biskop Karmelo Zazinović av bispedømmet Krk.

Etter et år som sjelesørger, fortsatte han med studier i dogmatikk og kirkerett i Roma (19761985).

Fra 1986 til 1989 hadde han forskjellige ledelsesverv i bispedømmet Krk, fra 1988 til 1997 doserte han kirkerett og dogmatikk ved presteseminaret i Rijeka.

Koadjutorbiskop, så ordinarie biskop, av Krk[rediger | rediger kilde]

Den 10. mai 1989 ble han utnevnt av pave Johannes Paul II til koadjutor-biskop av Krk. Som 40-åring var han da en av Europas yngste biskoper.[2] Han ble bispeviet i katedralen i Krk den 22. juni samme år av kardinal Franjo Kuharić av Zagreb; medkonsekrerende var erkebiskop Josip Pavlišić av Rijeka-Senj, og biskop Karmelo Zazinović av Krk.

Noen måneder etter samme år, den 14. november, ble han ordinarie biskop av samme bispesete.

I 1996 ble han dessuten apostolisk administrator av erkebispedømmet Rijeka-Senj, under erkebiskop Anton Tamaruts sykdom.

Erkebiskop av Zagreb[rediger | rediger kilde]

Den 5. juli 1997 utnevnte pave Johannes Paul II ham til erkebiskop av den kroatiske hovedstaden Zagreb. Han ble innført i embedet den 24. oktober samme år.

Erkebiskop Bozanić var fra 1997 i to perioder formann for Den kroatiske bispekonferanse. Innen bispekonferansen hadde han tidligere, siden 1993, vært formann for kommisjonen for relasjonene mellom stat og kirke. I oktober 2007 ble han avløst av biskop Marin Srakić.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Josip Bozanić ble kreert til kardinal den 21. oktober 2003 av Johannes Paul II; hans tittelkirke ble San Girolamo dei Croati. Som kardinal deltog Bozanić ved konklavene i 2005 som valgte kardinal Joseph Ratzinger til pave, og i 2013, som valgte kardinal Jorge Bergoglio.

I 2013 ytret seg han seg til den politiske kampanje om lovendring av kroatisk ekteskapslov. Han ville at det med større utvetydighet skulle fremgå at man med ekteskap forstod kun fellesskapet mellom én mann og én kvinne. I et hyrdebrev som ble lest i alle kirker i hele landet minnet han de troende om at «ekteskapet er den eneste forening som muliggjør prokreasjon». Folkeavstemningens oppslutning fra 66% av stemmene ble betrtasktet som en stor seier for den kristne ekteskapsdefinisjon.[3]

Han fratrådte av helsemessige grunner den 15. april 2023, i en alder av 74 år, fra embedet som erkebiskop av Zagreb. Han ble etterfulgt av sin koadjutorerkebiskop, Dražen Kutleša.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b narodne-novine.nn.hr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Josip Bozanić». Vercenjilist (Croatian). 1. desember 2016. 
  3. ^ «Croatian Government to Pursue Law Allowing Civil Unions for Gay Couples». New York Times. 2. desember 2013. 
  4. ^ www.catholic-hierarchy.org bozanic, lest 27. desember 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Franjo Kuharić 
Erkebiskop av Zagreb
(1997–)
Etterfølger:
 nåværende erkebiskop