Joseph McNarney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Joseph McNarney

Joseph McNarney (født 28. august 1893 i Emporium i Pennsylvania, død 1. februar 1972 i California) tjenestegjorde som offiser for det amerikanske flyvåpenet før han tjenestegjorde som militærguvernør i det okkuperte Tyskland etter den andre verdenskrigen.

Han ble ferdig uteksaminert fra United States Military Academy i juni 1915 og han begynte deretter som fenrik i infanteriet. McNarney tjente med det 21. Infantry i Vancouver Barracks i delstaten Washington, og senere sammen med den 37. Infantry i Yuma i Arizona. I juli 1916 ble han løytnant og begynte på sin flytrening i San Diego i California. Ett år senere ble han vurdert til junior militærflyger og overført til Signal Corps Aviation. Han ble ansatt som instruktør i meteorologi og radiotelegrafi og ble kort tid etterpå forfremmet til kaptein i mai 1917.

Under første verdenskrig ble McNarney utstasjonert i Frankrike i 1917, der han ble assistent for det første korpset som ble utdannet ved Aeronautical School. Han begynte ved hovedkontor for flyvåpenet i januar 1918. Han returnerte til USA i oktober 1919 for å overta ansvaret for pilotskolen på Gerstner Field i Louisiana.

Fra og med november 1920 tilbrakte han de neste fem årene som student og instruktør i det som senere ble gitt navnet Air Corps Tactical School. McNarney ble uteksaminert med laud fra kommandoen og generalstaben ved Fort Leavenworth i Kansas og tilbrakte de neste tre årene i forskjellige funksjoner innen krigsdepartementet og generalstaben som var ansatt der. I august 1930 fullførte han flere kurs ved Army War College.

Etter det japanske angrepet på Pearl Harbor den 7. desember 1941 var han medlem av kommisjonen som undersøkte hæren og marinens kommandanter som hadde vært stasjonert på Hawaii under det japanske angrepet på marinebasen der. I januar 1942 ble McNarney forfremmet til generalmajor og utnevnt til medlem av krigsdepartementet.

McNarney pensjonerte seg fra militæret den 31. januar 1952 etter å ha besittet flere ledende posisjoner innen det amerikanske militære. Han døde i en alder av 79 år, den 1. februar 1972 i La Jolla i California.

McNarney ble tildelt mange medaljer og ordener, inkludert Legion of Merit, Distinguished Service Medal med tre eikeblad, Navy Distinguished Service Medal, kommandørridder av den britiske Order of the Bath, den jugoslaviske Den hvite ørns orden og storoffiser av den franske Æreslegionen.