José Villalonga Llorente

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
José Villalonga Llorente
Født4. des. 1919[1][2]Rediger på Wikidata
CórdobaRediger på Wikidata
Død7. aug. 1973Rediger på Wikidata (53 år)
CórdobaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrener[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata

José Villalonga Llorente (født 1919 i Córdoba, død 1973 i Madrid) var en spansk fotballtrener. Han trente Real Madrid CF, Atlético Madrid og Spanias herrelandslag i fotball, og hadde stor suksess med alle tre.

Real Madrid[rediger | rediger kilde]

Villalonga tok over for Real Madrid midt i 1954/1955-sesongen, og med toppspillere som Alfredo Di Stéfano og Miguel Muñoz vant han både serien og Copa Latina i 1955. Året etter vant Real Madrid den første Serievinnercupen, og Villalonga ble den første treneren til å vinne den. Han vant den 36 år og 184 dager gammel, og er per juli 2012 også den yngste treneren som har vunnet Champions League. I serien gikk det ikke så bra, den ble vunnet av Atlético Bilbao foran FC Barcelona. Real Madrid kom på tredjeplass. Villalonga kom sterkt tilbake neste sesong, da han vant både serien, Copa Latina og Serievinnercupen.

Atlético Madrid[rediger | rediger kilde]

Villalonga tok i 1959 over et Atlético Madrid som hadde potensial, og som allerede hadde to andreplasser, men som hadde en femteplass sist sesong. Han fikk dem tilbake til andreplass og tredjeplass, og i tillegg vant han Copa del Generalissimo med laget to år på rad ved å slå gamlelaget Real Madrid i finalen i begge årene.

Spania[rediger | rediger kilde]

Villalonga ble trener for Spania i 1962 etter suksessen for Atlético. Som trener lyktes det ham noe bare to andre trenere har fått til - å vinne noe. I 1964 vant Spania EM i fotball 1964 ved først å slå Ungarn og så Sovjetunionen, begge med 2-1.

I VM i fotball 1966 i England gikk det ikke så bra, og Villalonga trakk seg etter at laget tapte to av de tre innledende kampene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.bdfutbol.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.sefutbol.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ transfermarkt.com, Transfermarkt manager ID 17060, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]