Alfredo Di Stéfano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Alfredo Di Stéfano
Mcu Alfredo Di Stefano.jpg
Født4. juli 1926
Buenos Aires
Død7. juli 2014 (88 år)
Madrid
Gravlagt Cementerio de la Almudena
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballmanager
Nasjonalitet Argentina, Spania, Colombia
Utmerkelser
10 oppføringer
Gullballen (1957), Gullballen (1959), Pichichi Trophy (1954), Pichichi Trophy (1958), Pichichi Trophy, Pichichi Trophy (1956), Pichichi Trophy (1959), Pichichi Trophy (1957), storkors av Ordenen for sportsfortjenester, gullmedalje i ordenen for sportsfortjenester

Alfredo Di Stéfano

Alfredo Di Stéfano (født 4. juli 1926, død 7. juli 2014[1]) var en spansk fotballspiller. Di Stéfano vokste opp i Argentina, men ble senere spansk statsborger. Han regnes som en av tidenes beste fotballspillere. Enkelte mener til og med at han hører hjemme i samme klasse som Pelé og Maradona.[trenger referanse] Han ble kåret til årets spiller i Europa i 1957 og 1959.

Di Stéfano startet sin fotballkarriere i River Plate i hjembyen Buenos Aires. Han debuterte for klubbens førstelag i 1945, og ble fast på laget i 1947. Samme år ble han argentinsk seriemester, og toppscorer i serien med 27 mål.

I 1949 førte en streik i argentinsk fotball til at mange av spillerne i ligaen, deriblant Di Stéfano, dro utenlands. Di Stéfano signerte for den colombianske klubben Millonarios. Her var han med på å vinne tre ligamesterskap, og ble ligaens toppscorer to ganger. Sommeren 1953 ble han signert av den spanske storklubben Real Madrid.

Di Stéfano spilte elleve sesonger for Real Madrid, og ble spansk seriemester åtte ganger. Fem ganger ble han toppscorer i den spanske ligaen, og han ble også kåret til årets spiller i Spania fem ganger. Mellom 1956 og 1960 var Di Stéfano med på å vinne fem Europacup-titler på rad. Di Stéfano scoret i samtlige av de fem finalene, og huskes nok aller best for sin innsats i 1960-finalen, hvor han satte inn tre av målene i Real Madrids 7–3-triumf over Eintracht Frankfurt, og ble den andre spilleren noensinne som scoret hat-trick i en europacupfinale. Enkelte hevder likevel at Di Stéfano var misfornøyd med egen innsats fordi han havnet i skyggen av lagkamerat Ferenc Puskás, som scoret de øvrige fire målene.[trenger referanse]

Totalt scoret Di Stéfano 219 ligamål for Real Madrid, og er med det klubbens mestscorende spiller gjennom tidene. Han var også lenge klubbens mestscorende spiller i europacupsammenheng, men denne rekorden ble slått av Raúl i 2004.

Di Stéfano avsluttet sin spillerkarriere med to sesonger i Espanyol, og la støvlene på hylla i 1966. Han var senere trener i en rekke klubber, men huskes best for sin trenerinnsats i Valencia, som han ledet til ligamesterskap i 1971 og seier i Cupvinnercupen i 1980.[trenger referanse]

På landslagsnivå scoret Di Stéfano seks mål på seks landskamper for Argentina. Samtlige av disse kampene ble spilt før han forlot hjemlandet i 1949, og han representerte aldri Argentina etter dette. Han ble senere spansk statsborger, og representerte Spania i 31 landskamper, hvor han scoret til sammen 23 mål. Han fikk imidlertid aldri deltatt i VM. I 1958 klarte ikke Spania å kvalifisere seg, og i 1962 ble han skadet like før sluttspillet.

Di Stéfano ble utnevnt til ærespresident i Real Madrid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]