Francisco Gento

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francisco Gento
Paco Gento (cropped).png
Født21. oktober 1933[1] (85 år)
Guarnizo
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrener
Nasjonalitet Spania
Utmerkelser Storkors av Ordenen for sportsfortjenester

Francisco «Paco» Gento López (født 21. oktober 1933 i Guarnizo i Cantabria) er en spansk tidligere fotballspiller og senere trener.

Gento begynte sin karriere i Racing de Santander, men dro tidlig videre til Real Madrid CF. Gento var kjent for sin hurtighet (han skal ha løpt 100 meter på 11 sekunder) både med og uten ball. Gento ble i Real Madrid i resten av sin karriere, da fra 1953 til 1971, mesteparten av tiden som fast spiller med draktnummer 11. Han spilte tilsammen 428 kamper for Real Madrid og scoret 126 mål. I denne perioden var han med på å vinne Serievinnercupen seks ganger. Gento spilte da sammen med Alfredo di Stéfano og Ferenc Puskás. Gento var også med på å tape to finaler, og har dermed, delt med Paolo Maldini, flest finaler i Champions League, da åtte. Gento har imidlertid flest seire med seks mot Maldinis fem. Gento fikk i tillegg med seg en tapt finale i Cupvinnercupen mot Chelsea FC i 1970.

Som flere andre i Real Madrid, hadde han beskjeden suksess på landslaget, der han scoret fem mål på 43 kamper.

Etter endt karriere forsøkte Gento seg som trener for lag i lavere divisjon, og hadde begrenset hell. Til slutt tok han imot en stilling som Real Madrid-ambassadør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ transfermarkt.com, 9. okt. 2017, Paco Gento, 170723

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]