Pedro Escartín

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pedro Escartín
Busto de Pedro Escartín por Juan Serrano (Madrid) 01.jpg
FødtPedro Escartín Morán
8. august 1902
Madrid
Død21. mai 1998 (95 år)
Beskjeftigelse Fotballspiller, journalist, fotballdommer, fotballtrener
Nasjonalitet Spania
Utmerkelser Gullmedalje i ordenen for sportsfortjenester

Pedro Escartín Morán (født 8. august 1902, død 21. mai 1998) var en spansk fotballtrener og -dommer, journalist og forfatter fra Madrid.

Escartín var internasjonal dommer fra 1928 til 1948, og medlem av FIFAs disiplinærkomité i 27 år. Han var i tillegg trener for Spanias herrelandslag i fotball i to perioder. Samtidig som dette var han journalist i hjemlandet i mesteparten av sin karriere. Hans kommenater om reglene i fotball ble trykket opp i ti opplag, og var lenge populære.[1]

Escartín var trener for landslaget to perioder. Først i 1952–1953, da han ledet Spania i fem treningskamper. Hans første kamp med Spania var mot Argentina, og den endte med tap 0–1. Spania spilte deretter uavgjort mot Vest-Tyskland, slo Belgia og Chile og tapte igjen mot Argentina. Han ble erstattet av Luis Iribarren Cavanilles, som ikke lyktes i å kvalifisere Spania til VM i fotball 1954.

Escartíns andre periode var i 1961. Først vant Spania 2–0 mot Frankrike før kvalifiseringen til VM i fotball 1962 startet. Spania slo Wales hjemme og spilte uavgjort borte, og kvalifiserte seg videre til spill mot Marokko om plass i VM. Spania vant først borte og så hjemme mot Marokko, og dermed var Spania kvalifisert til VM. Ettersom Escartín var ansatt for å få Spania til VM, trakk han seg etter at dette var gjort. Helenio Herrera fikk ansvaret for Spania under selve mesterskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reglamento de fútbol asociación / comentarios y aclaraciones por Pedro Escartín Morán[død lenke] Catàleg de les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya