Jorun Marie Kvernberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jorun Marie Kvernberg
Gdansk Tindra Kroke koncert 16.jpg
Født10. juli 1979Rediger på Wikidata (41 år)
FrænaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MusikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerFolkemusikk
InstrumentFiolin
Nettstedhttp://www.jorunkvernberg.com

Jorun Marie Rypdal Kvernberg (født 10. juli 1979)[1][2] er en norsk folkemusiker og komponist/arrangør med norsk folkemusikk som hovedfelt og hardingfele og fele som hovedinstrument. Hun er kjent fra flere plateutgivelser med folkemusikk.

Hun er fra Fræna i Romsdal, søster til jazzfiolinisten Ola Kvernberg og barnebarn til spelemannen og folkemusikkomponisten Peter L. Rypdal. Jorun Marie Kvernberg har tatt kandidatstudiet i utøvende folkemusikk ved Norges musikkhøgskole i tiden 1999–2003. Kvernberg har også praktisk-pedagogisk utdanning fra samme institusjon.

Kvernberg livnærer seg som frilans folkemusiker. I 2006 gav hun ut sin soloplate, Album, på plateselskapet ta:lik og i 2013 kom Tidens Løsen sammen med trekkspiller Øyvind Sandum. Som solist er det folkemusikken fra Møre og Romsdal som står i høysetet. Kvernberg har siden 2000 spilt i gruppene Tindra og Majorstuen som begge har flere albumutgivelser. I tillegg spiller hun i duo og ensemble med Gabriel Fliflet og i Kviven duo med Britt Pernille Frøholm.

I 2018 startet hun prosjektet «På geitevis» sammen med folkesanger Unni Boksasp, tubaist Daniel Herskedal og pianist Dag-Filip Roaldsnes. De har nå bandet «Perleskum» sammen, som presenterer nye tonesettinger av dikt skrevet av Aasmund Olavsson Vinje. Her er Kvernberg prosjektleder og komponist. Ensemblet platedebuterer mars 2020.

Kvernberg har tidligere spilt med gruppene Bruvoll/Halvorsen, Camilla Granlien Band og Unni Boksasp Ensemble.

Kvernberg har turnert verden over og mottatt Spellemannprisen to ganger, med Majorstuen for debutplata og med Unni Boksasp Ensemble for Keramello. For 2009-2010 hadde hun Statens Kunstnerstipend.

Premier/utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Medvirker på

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]