Sender Freies Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sender Freies Berlin
Org.formAnstalt des öffentlichen Rechts
BransjeMassemedier
Etablert12. november 1953
Opphørt 30. april 2003
HovedkontorBerlin
LandTyskland
Produkt(er)antennefjernsyn
Kart
Sender Freies Berlin
52°30′28″N 13°16′35″Ø

Sender Freies Berlin (SFB, Senderen for det frie Berlin) var den offentlige allmennkringkasteren i Vest-Berlin og senere det gjenforente Berlin fra 1953 til 2003, da det ble fusjonert inn i Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Navnet Det frie Berlin var et navnene som ofte ble brukt under den kalde krigen for å betegne Vest-Berlin, som motsetning til det sovjetokkuperte Øst-Berlin og den kommunistkontrollerte kringkastingen der, Rundfunk der DDR.

SFB ble vedtatt opprettet ved lov av Berlins parlament i november 1953. SFB hadde rundt 1500 ansatte. Ved siden av SFB var det et statlig amerikansk, tyskspråklig kringkastingsselskap i Vest-Berlin, RIAS, fra 1946 til 1993, under mottoet «En fri stemme fra den frie verden». Opprettelsen av SFB hang blant annet sammen med ønsket om å få et kringkastingsselskap kontrollert av Vest-Berlins egen byregjering. Etter Tysklands gjenforening ble SFB det offentlige kringkastingsselskapet for hele Berlin, mens alle kringkastingsselskapene i DDR ble nedlagt.

Kanaler[rediger | rediger kilde]

SFB drev en rekke radio- og TV-kanaler, alene eller sammen med andre vesttyske kringkastingsselskaper. I 2003 drev SFB TV-kanalen SFB1 og i samarbeid med andre kringkastingsselskaper dessuten TV-kanalene Das Erste, Phoenix, KiKA, ARTE og 3sat. SFB drev radiokanalene 88acht, Radio Multikulti, Radio Eins, Inforadio og Radio Kultur.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jürgen Schmädeke, Berlin hören, Berlin sehen: der Sender Freies Berlin in Geschichte und Gegenwart, 1977

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]