Hopp til innhold

Jomfru Marias opptagelse i himmelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jomfru Marias himmefart, maleri av Tizian (1516–1518)

Jomfru Marias opptagelse i himmelen, latin Assumptio Mariae (in coelis), også kalt jomfru Marias himmelfart.

Ifølge en tidlig katolsk, ortodoks, orientalsk-ortodoks og delvis anglikansk oppfattelse ble jomfru Maria tatt opp til himmelen med kropp og sjel. Dette blir feiret på samme dag både i øst- og vestkirken, nemlig 15. august, men det ble katolsk dogme først 1. november 1950, da Pius XII uttalte seg ex cathedra i sammenheng med den apostoliske konstitusjonen Munificentissimus Deus. I den ortodokse kirken kalles høytiden hensovnelsen (gresk: κοίμησις).

Den 15. august var i katolsk tid også en viktig merkedag i Norden og dagen har et eget tegn på primstaven, som er et innrammet kors. På denne dagen ba folk til jomfru Maria om at det ikke skulle bli uår. Dagen het Marias himmelfart.

Oppfattelsen av Marias himmelfart deles ikke av de protestantiske kirker, da disse hevder dette ikke har bibelsk belegg.

15. august er derfor en offentlig helligdag i en rekke land, som Kroatia, Belgia, Chile, Colombia, Ecuador, Frankrike, Hellas, Italia, Libanon, Litauen, Malta, Mauritius, Polen, Portugal, Senegal, Slovenia, Spania, Tyskland (kun Saarland og Bayern) og Østerrike. Den ortodokse kirke følger juliansk kalender og feirer dagen 28. august.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]