Hopp til innhold

Johnnie Walker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En flaske med Johnnie Walker Red Label

Johnnie Walker er et merkevare av Scotch Whisky eid av Diageo og produsert i Kilmarnock i Ayrshire i Skottland. Det er det mest utbredte merke av blended scotch whisky i verden, solgt i nesten alle land, med en årlig omsetning på over 130 millioner flasker.

Historien om Johnnie Walker

[rediger | rediger kilde]

Whiskyen var opprinnelig kjent som Walker's Kilmarnock Whisky, og merkevaren Johnnie Walker en arv fra John «Johnnie» Walker etter at han begynte å selge whisky i sin dagligvareforretning i Ayrshire, Skottland. Merkevaren ble populær, men etter Walkers død i 1857 var det hans sønn Alexander Walker og barnebarnet Alexander Walker II som hovedsakelig var ansvarlig for etableringen av whiskyen som en populær merkevare. Under John Walker representerte whiskey-salget åtte prosent av firmaets inntekter, og da Alexander var klar til å overlate selskapet til sine egne sønner hadde dette tallet økt til mellom 90 og 95 prosent.

Før 1860 var det ulovlig å selge blended whisky. I løpet av den tiden solgte John Walker en rekke whiskyer – spesielt da sin egen Walker's Kilmarnock. I 1865 produserte Johannes' sønn Alexander deres første blanding, Walker's Old Highland.

Alexander Walker introduserte den ikoniske «firkantede» flasken i 1870. Dette betydde færre knuste flasker og at det ble lettere å pakke. De andre identifiserende kjennetegnene av flasken er etiketten, som er plassert i en vinkel på 24 grader. Den vinklede etiketten betyr at teksten på kan gjøres større og mer synlige.

Fra 1906 til 1909 utvidet Johns barnebarn George og Alexander II linjen og introduserte farge-navnene. I 1908, da James Stevenson var administrerende direktør, fikk noen produkter nytt navn. Whiskyen ble omdøpt fra Walker's Kilmarnock Whiskies til Johnnie Walker Whisky, i tillegg til at slagordet, «Born 1820 – still going strong!» ble lansert, sammen med «Striding Man», en setning som brukes i annonsene deres fremdeles.

Johnnie Walker White ble droppet under første verdenskrig. I 1932 la Alexander II Johnnie Walker Swing til sortimentet. Navnet stammer fra den uvanlige formen på flasken, noe som tillot den å gynge frem og tilbake.

Selskapet ble til Distillers Company i 1925. Distillers ble kjøpt opp av Guinness i 1986, og Guinness fusjonerte med Grand Metropolitan og dannet Diageo i 1997.

Johnnie Walker blir ikke lenger blandet i Kilmarnock, og har heller ikke blitt det på mange år. De historiske lagringsplassene og selskapets kontorer (nå kommunens) kan fortsatt bli sett på Strand Street og John Finnie Street.

Den 1. juli 2009 annonserte Bryan Donaghey, Diageos administrerende direktør for Global Supply Scotland, at Diageo hadde til hensikt å avslutte produksjonen av Johnnie Walker Whisky ved det historiske anlegget i Kilmarnock. Under et omstillingsprogram som omfattet deres produksjon over hele Skottland, ville produksjonen bli flyttet fra merkets opprinnelige hjem til Diageo-anlegg i Leven, Fife og Shieldhall, Glasgow. Johnnie Walkeranlegget, den største arbeidsgiveren i byen Kilmarnock, stengte dørene i 2012..

Nyheten om den planlagte nedleggelsen fikk stor mediaoppmerksomhet og fordømmelse fra parlamentarikere, kjendiser, samt byfolk fra Kilmarnock og whiskydrikkere over hele verden. Etter vedtaket startet en offentlig kampanje for å overtale Diageo til å reversere denne beslutningen. Men 9. september 2009 uttalte Diageo at de hadde til hensikt å fortsette flyttingen fra Kilmarnock, og at saken var avgjort.

I løpet av historien til Johnnie Walker, har de kun tilbudt et par forskjellige blandinger. I de senere år har det derimot blitt flere spesielle og begrensede tappinger.

  • Red & Cola – er en forhåndsblanding av Red Label og cola, solgt i bokser og flasker i likhet med øl.
  • Johnnie Walker Swing – leveres i en særegen flaske som med sin uvanlige bunn gjør at den vugger frem og tilbake. Det var Alexander IIs siste blanding: den inneholder en høy andel av Speyside malt whisky, supplert av malt whisky fra det nordlige Skottland og Islay, og er «nesten like søt som en bourbon».
  • Red Label – er en blanding av ca. 35 korn og malt whiskyer. Den er beregnet for å lage blandede drinker. 80 «proof» (40% alkohol), selv om den kan drikkes fint på egen hånd. Den er også litt mer kornete enn de andre Walkerfarger. Ifølge William Manchester var dette favoritt-Scotch-en til Winston Churchill, som han da blandet med soda.
  • Black Label – er en blanding av omtrent 40 whiskyer, hver og en har vært lagret i minst 12 år. 80 «proof» (40% alkohol).
  • Gold Label – er en blanding av over 15 single malts. Den kom fra Alexander IIs notater til en whisky for å feire Johnnie Walkers hundreårsjubileum. Hans opprinnelige innsats ble stoppet på grunn av mangel på disse maltwhiskytypene etter første verdenskrig. Gold Label er vanligvis lagret i 15 eller 18 år. 80 «proof» (40% alkohol).
  • Green Label – er en rik blanding med bare maltwhiskyer hentet fra de fire hjørnene av Skottland – med naturlig pulserende smaker som gir en enestående dybde, substans og intensitet. Hver av de maltwhiskyene som blir brukt, blir spesielt valgt av en «Master Blender» for å skape den perfekte balansen i whiskyen. Hver malt whisky som blir brukt er modnet i minst 15 år for å gi et fyldig lag av smaker, og for å fremheve den karakteristiske glattheten og den særegne smaken til Green Label.
  • Blue Label – Johnnie Walkers mest eksklusive whisky. Hver flaske har et serienummer og selges i en silketrukket boks med et sertifikat for autentisitet. Det er ingen alderserklæring for Blue Label, men eierne av anlegget oppgir at aldersgruppen er 20 år eller eldre. 80 «proof» (40 % alkohol). Det er kanskje den dyreste blandede whiskyen på markedet, og prisene går fra 200 dollar per flaske. Dette er et relativt høyt beløp på en whisky som er blandet og forteller om eksklusiviteten til flasken.


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata