John Walker Lindh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Walker Lindh
John Walker Lindh Custody.jpg
Født9. februar 1981 (37 år)
Washington D.C.
Beskjeftigelse Stridande
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk

John Walker Lindh (født 9. februar 1981) er en amerikansk statsborger som ble tatt til fange av amerikanske styrker og ble sett på som en fiendtlig stridende under USAs invasjon av Afghanistan i 2001.

Lindh soner nå en dom på 20 års fengsel i forbindelse med hans deltagelse i som medlem av Taliban i Afghanistan. Han ble tatt til fange under slaget ved Qala-i-Jangi, der den amerikanske CIA-offiseren Johnny Mike Spann ble drept som det første vestlige tapet under krigen i Afghanistan.

Lindh fikk opplæring ved Al-Farouq, en treningsleir tilknyttet Al-Qaida og som ligger i Afghanistan. Der deltok han på et foredrag holdt av Osama bin Laden like før den 11. september 2001. Lindh hadde tidligere fått opplæring sammen med Harkat-ul-Mujahideen, en internasjonalt utpekt terrorist-organisasjon, hvis oppholdssted er basert i Pakistan

Lindh byttet navn til Suleiman al-Faris i hans tid i Afghanistan, men han foretrakk navnet Abu Suleiman al-Irlandi. Lindh var blitt døpt, men vokste ikko opp som troende katolikk. Han ble født og vokste opp i Silver Spring, Maryland. Da han var 10 år gammel, flyttet familien til San Anselmo, California. Lindh led av en tarminfeksjon som barn.

I en alder av 14 år, bedret Lindhs helse og han ble innskrevet ved Redwood High School som førsteårsstudent. Han ble så overført til Tamiscal High School i Tamalpais Union High School District, en alternativ skole som tilbyr selvstyrte, individualiserte studieprogram. Det var der han studerte andre kulturer, inkludert islam og Midtøsten.

I 1997 konverte John Lindh til islam og han begynte fast å besøke moskeer i Mill Valley og senere i San Francisco. I 1998 reiste Lindh til Yemen, og ble værende i cirka 10 måneder for å lære seg arabisk, slik at han kunne være i stand til å lese Koranen på originalspråket. Han returnerte til USA i 1999, og bodde sammen med sin familie i ca åtte måneder før han vendte tilbake til Yemen enda en gang i februar 2000, hvorfra han reiste videre til Pakistan for å studere ved en madrassa-skole som også utdannet fremtidige selvmordsbombere.

Mens han var i utlandet, sendte Lindh utallige e-poster til sin familie. I en av dem, fortalte faren hans om bombingen USS Cole som var blitt begått av muslimske terrorister. Lindh svarte på dette «at fordi den amerikanske jageren var i en yemensk havn, så var var det en krigshandling mot islam og derfor var bombingen berettiget».

Lindh bestemte seg for å reise til Afghanistan for å kjempe for det afghanske Taliban sin styrker mot den afghanske Nordalliansen. Hans foreldre oppgir at han var motivert av historier om overgrep begått av Nordalliansen mot afghanske sivile. Han reiste til Afghanistan i mai 2001, der han ble tatt til fange av amerikanske styrker kort tid etter at krigen mot terrorisme ble igangsatt.