John Patrick Foley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Patrick Foley
Cardinal John Patrick Foley and Yaroslav Ternovskiy.jpg
Født11. november 1935
Darby
Død11. desember 2011 (76 år)
Darby
Gravlagt Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul
Utdannet ved Det pavelige universitet Sankt Thomas Aquinas, Columbia University Graduate School of Journalism, Saint Joseph's University
Beskjeftigelse Katolsk prest (1962–)
Nasjonalitet USA

Coat of arms of John Patrick Foley.svg

John Patrick Foley (født 11. november 1935 i Darby utenfor Philadelphia i Pennsylvania i USA, død 11. desember 2011 i Darby) var en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var erkebiskop, og var i mange år tilknyttet den romerske kurie som president for det pavelige råd for sosial kommunikasjon (1984–2007).

Siden 2007 har han vært kardinal og stormester av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem.

Han tok bachelorgraden i historie i 1957 og i filosofi i 1958. 19. mai 1962 ble han presteviet og året etter reiste han til Roma for videre studier, samtidig som han dekket andre og tredje sesjon av andre vatikankonsil for erkebispedømmet Philadelphias avis The Catholic Standard and Times. I Roma tok han doktorgraden i filosofi, og senere en mastergrad i journalistikk.

I 1966 vendte han tilbake til prestetjeneste i USA, samtidig som han ble redaktør for The Catholic Standard and Times og også professor i filosofi ved et presteseminar. Samtidig var han aktiv i både radio- og TV-produksjoner.

18. januar 1976 ble han utnevnt til pavelig æresprelat med tittelen monsignore, og 5. april 1984 han utnevnt til biskop av pave Johannes Paul II og til leder av den pavelige kommisjon for sosial kommunikasjon. Fire år senere ble denne oppgradert til å være et pavelig råd. 27. juni 2007 overlot han denne stillingen til erkebiskop Claudio Maria Celli.

Foley ble i stedet utnevnt til stormester for Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem (Ordo Equestris Sancti Sepulchri Hierosolymitani) hvor han etterfulgte Carlo Furno. 24. november samme år ble han utnevnt til kardinal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]