Martin Nicholas Lohmuller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Martin Nicholas Lohmuller
Født21. aug. 1919Rediger på Wikidata
Philadelphia
Død24. jan. 2017Rediger på Wikidata (97 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1944–), katolsk biskop (1970–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedCatholic University of America
St. Charles Borromeo Seminary
NasjonalitetUSA

Martin Nicholas Lohmuller (født 21. august 1919 i Philadelphia i USA, død 24. januar 2017 i Meadowbrook i Montgomery County i Pennsylvania[1]) var en amerikansk katolsk prelat og hjelpebiskop i Philadelphia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av tyske immigranter, og begynte på St. Charles Borromeo Seminary etter eksamen fra katolsk college i det nordøstlige Philadelphia.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 3. juni 1944 ble han presteviet for erkebispedømmet Philadelphia av hjelpebiskop Hugh Louis Lamb.[1] Etter ordinasjonen tok han en grad i kanonisk rett fra Catholic University of America og ble deretter frigitt for kirkersttesarbeid i bispedømmet Harrisburg. I løpet av denne tiden var han med på å grunnlegge Pennsylvania Catholic Conference, etablert i 1953 for å fremme dialog mellom kirken og delstaten Pennsylvania.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 12. februar 1970 utnevnte pave Paul VI ham til hjelpebiskop i Philadelphia og titulærbiskop av Ramsbiria. Erkebiskopen av Philadelphia, kardinal John Joseph Krol, bispeviet ham 2. april samme år; medkonsekratorer var hjelpebiskopene Gerald Vincent McDevitt og John Joseph Graham.

Kardinal Krol betrodde ham planleggingen og byggingen av bispedømmets pastoralsenter, som også ble erkebiskopens administrasjon. Lohmuller var medvirkende til å organisere den eukaristiske verdenskongress i Philadelphia i 1976 og pave Johannes Paul IIs besøk i Philadelphia.[1]

Den 11. oktober 1994 innvilget pave Johannes Paul II hans avskjedssøknad. Etter å ha utøvd bispelige funksjoner som pensjonist, blant annet ved konfirmasjoner, tilbrakte han de siste årene av sitt liv i Jamison i Bucks County.[1] Han døde i en alder av 97 år.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Philadelphia’s Auxiliary Bishop Martin Lohmuller dies at 97, CatholicPhilly.com, 2017-01-25, lest 2017-01-26]
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org lohm, lest 2. mai 2022