Hopp til innhold

John Green

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Green
FødtJohn Michael Green
24. aug. 1977[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (46 år)
Indianapolis, Indiana, USA
BeskjeftigelseRomanforfatter
Utdannet vedKenyon College
Indian Springs School
Lake Highland Preparatory School
Orange County Public Schools
EktefelleSarah Urist Green
SøskenHank Green (yngre bror)
BarnHenry Green Alice Green
NasjonalitetAmerikansk, USA USAs flagg
MorsmålEngelsk
SpråkEngelsk[5][6][7][8]
Medlem avVlogbrothers
Green-brødrene
UtmerkelserEdgar-prisene (2009)
Michael L. Printz Award (2006) (for: Looking for Alaska)
Indiana Authors Awards (2012)[9]
Periode2008-2011
SjangerUngdomslitteratur, dannelsesroman
DebutLooking for Alaska (2005)
Debuterte2005
Aktive år2005
Notable verkLooking for Alaska, An Abundance of Katherines, Paper Towns, Let It Snow, Will Grayson, Will Grayson, Faen ta skjebnen, Turtles All the Way Down
Påvirket avJ.D Salinger, F. Scott Fitzgerald
Nettstedhttp://johngreenbooks.com/
IMDbIMDb
Signatur
John Greens signatur

John Green (født 24. august 1977 i Indianapolis i USA) er en amerikansk forfatter og videoblogger.

Oppvekst og tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Green gikk på Indian Springs School, en kostskole utenfor Birmingham, Alabama.

Videoblogging «Vlogging»[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin bror Hank laget han prosjektet «Brotherhood 2.0» hvor de bestemte seg for å kutte ut tekstbasert kommunikasjon gjennom hele 2007. Den dag i dag poster de fortsatt videoer på youtube kanalen vlogbrothers. John hver tirsdag og Hank hver fredag.

Bøker[rediger | rediger kilde]

John Green har utgitt en rekke bøker. Hans første bok, Looking for Alaska gjorde det bra og fikk blant annen prisen Michael L. Printz Award for utmerket ungdomslitteratur. Looking for Alaska og Paper Towns er begge oppvekstromaner og bærer tydelig preg av inspirasjon fra The Catcher in the Rye av J.D. Salinger. Både Looking for Alaska og Paper Towns bærer selvbiografiske trekk, men Green svarer ofte noe avvikende på spørsmål om dette, men innrømmer at mye av inspirasjonen er hentet fra hans liv og oppvekst.

Looking for Alaska[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Looking for Alaska

Looking for Alaska (norsk tittel, Hvem er du, Alaska?) er den første romanen til den amerikanske forfatteren John Green. Boken er strukturert med et før- og etter-format, der den første halvdelen av boka foregår før en viktig hendelse og den siste halvdelen foregår etter denne hendelsen. Boken er tidvis selvbiografisk inspirert, og bærer preg av forfatterens interesse for sentrale religiøse spørsmål.

Boken begynner med at hovedpersonen Miles Halter skal reise hjemmefra for å begynne på en kostskole i Alabama. Foreldrene arrangerer en avskjedsfest for ham, og de blir skuffet når bare to personer dukker opp til tross for at dette ikke ser ut til å påvirke Miles. Han bruker François Rabelais' siste ord for å forklare hvorfor han drar hjemmefra; «Jeg drar for å søke det store kanskje!» Dette sitatet blir det filosofiske fokuspunktet for romanen. Her lærer han dyrene å kjenne.

An Abundance of Katherines[rediger | rediger kilde]

An Abundance of Katherines er John Greens andre roman som ble utgitt i 2006. Green har fått hjelp av sin gode venn Daniel Biss til å lage de komplekse likningene som er å se i boken.

Ungdomsromanen handler om Colin Singleton, en sytten år gammel, anagram-elskende gutt som har vært sammen med, og så vidt han husker, blitt dumpet av 19 jenter ved navn Katherine. I kjølvannet av «K-19-hendelsene», tar Colin med seg sin tykke, «Jugde Judy»-elskende venn, Hassan, ut på tur for å finne gleden igjen. Han ønsker med dette å vinne Katherine 19. tilbake, og lage en likning som kan spå gangen i alle parforhold.

Papirbyer[rediger | rediger kilde]

Papirbyer er Greens tredje bok. Den ble utgitt i 2008, og nådde femteplass på The New York Times bestselgerliste for barne- og ungdomsbøker.

Historien finner sted i Orlando i Florida. Boken handler i likhet med de fleste andre bøkene til Green, om en ung gutt. Denne gangen en gutt ved navn Quentin «Q» Jacobsen. Han har siden barndommen vært forelsket i nabojenta Margo. Margo er en jente som lenge har følt seg som en «papirpike» i en «papirby»[10], og etter et siste eventyr med «Q», stikker hun av fra sine såkalte venner, og sin familie. Resten av boken tar for seg Quentins forsøk på å finne Margo.

Will Grayson, Will Grayson[rediger | rediger kilde]

Denne boka var et samarbeidsprosjekt mellom John Green og David Levithan. Den handler om to gutter som begge heter Will Grayson, og som møtes tilfeldig i midten av boken. Dette møtet vil på merkelig vis forandre livene deres. John Green skrev fra den ene karakterens perspektiv i kapitlene med oddetall, mens David Levithan skrev de med partall. Will Grayson, Will Grayson

The Fault in Our Stars[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Faen ta skjebnen

I juli 2011 kunngjorde han tittelen på sin nye bok The Fault in Our Stars (norsk tittel: Faen ta skjebnen) og fortalte at tittelen er hentet fra et sitat fra Shakespeares Julius Cæsar; «The fault, dear Brutus, is not our stars, but in ourselves, that we are underlings.»[11] Han kunngjorde samtidig at alle forhåndsbestillinger ville bli signert av ham. Senere sa han at hele det første opplaget ville bli signert. Det første opplaget ble på hele 150 000 bøker, noe som var - og er - John Greens absolutt største førsteopplag. Han startet signeringen av bøkene, og han sendte ofte direktesendinger på YouTube mens han signerte bøker. Dette førte til massiv oppmerksomhet rundt hans kommende bok. Forlaget Penguin Books flyttet utgivelsedatoen fra mai 2012 til den 10. januar 2012. 1. februar 2012 kjøpte 20th Century Fox filmrettighetene til Faen ta skjebnen.[12]

Let it snow[rediger | rediger kilde]

Let it snow er en roman i samarbeid med Maureen Johnson og Lauren Myracle. Boken handler om tre kjærlighetshistorier og en jul, som tilfeldigvis krysser hverandre.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

John Green bor for tiden i Indianapolis, Indiana med sin kone Sarah Green (kjent som Yetien i videobloggene fordi hun ikke vil bli filmet), sin sønn Henry Atticus Green, datter Alice Green og sin hund.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Autorités BnF, BNF-ID 15581523n, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. januar 2019[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000029398, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id john-green[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb15581523n; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 15581523n.
 6. ^ http://id.loc.gov/authorities/names/n2004028710.html; Library of Congress Authorities; besøksdato: 30. januar 2019; Library of Congress autoritets-ID: n2004028710.
 7. ^ https://viaf.org/viaf/41229323/; Virtual International Authority File; besøksdato: 30. januar 2019; VIAF-ID: 41229323.
 8. ^ https://www.idref.fr/149345224; IdRef; besøksdato: 30. januar 2019; IdRef-ID: 149345224.
 9. ^ www.indianaauthorsawards.org[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ Paper Towns, Urban Dictionary
 11. ^ Shakespeare Quotes, eNotes
 12. ^ «Fox 2000 Options ‘The Fault In Our Stars’ by John Green», Mediabistro.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]