Hopp til innhold

Faen ta skjebnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen basert på denne novellen, se Faen ta skjebnen (film)
Faen ta skjebnen
orig. The Fault in Our Stars
Forfatter(e)John Green
SpråkEngelsk
SjangerUng-voksen fiksjon
Drama
Utgitt10. januar 2012
Originalutgave10. januar 2012
Norsk utgaveGyldendal, 2013
ForlagDutton Books
Oversetter(e)Stian Omland
SiderOrig. 313
Norsk 338

The Fault in Our Stars er den femte romanen til forfatter John Green, og den ble utgitt i januar 2012. Boken er skrevet fra perspektivet til en den 16 år gammel kreftpasienten Hazel Grace Lancaster, som blir tvunget til å delta i en støttegruppe for kreftsyke ungdommer. Der møter hun, og forelsker seg i, tidligere kreftsyke Augustus Waters.

Romanen fikk svært positive kritikker, og debuterte på førsteplass i The New York Times bestselger-liste. Den lå også på bestselger-listen til Amazon i flere uker etter at den ble utgitt.

Samtidig som romanen utkom ble filmrettighetene solgt til 20th Century Fox. Filmen med Shailene Woodley og Ansel Elgort i hovedrollene hadde premiere i 2014.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hazel Grace Lancaster, er en 16-åring med kreft i skjoldbruskkjertelen som også har spredt seg til lungene, Hun deltar i en støttegruppe for kreft-pasienter, og møter en 17 år gammel gutt ved navn Augustus Waters som er på møtet for å støtte Isaac, hans venn som har øyekreft. Hazel og Augustus blir straks venner, blir enige om å lese hverandres favoritt-romaner. Hazel anbefaler "An Imperial Affliction" en roman om en kreft-rammet jente ved navn Anna. Etter at Augustus blir ferdig med å lese boken, blir han frustrert over å se at romanen slutter brått uten noen konklusjon. Hazel forklarer at forfatteren, Peter van Houten, trakk seg tilbake til Amsterdam etter romanens publiserng og ikke har blitt hørt fra siden.

En uke senere avslører Augustus for Hazel at han har sporet opp Van Houtens assistent, Lidewij, og gjennom henne har han klart å starte en epost-korrespondanse med Van Houten. De skriver til Van Houten med spørsmål angående romanens slutt, men han forklarer at han bare kan svare på Hazels spørsmål personlig. Augustus overrasker Hazel med fly-billetter til Amsterdam for å møte Van Houten. Men etter å ha møtt Van Houten blir Hazel og Augustus sjokkerte over å oppdage at han er en slem og spydig alkoholiker. Hans assistent, Lidewij, innrømmer å ha arrangert møtet på forfatterens vegne.

Lidewij sier opp jobben som Van Houtens assistent, og tar Hazel og Augustus til Anne Frank-huset - hvor Augustus og Hazel deler sitt første kyss. Senere den kvelden mister Hazel og Augustus jomfrudommen til hverandre på hotell-rommet og bekjenner sin gjensidige kjærlighet til hverandre. Dagen etter avslører Augustus at kreften hans har kommet tilbake. Når de kommer tilbake til Indianapolis, fortsetter hans helse å forverres. Van Houten dukker opp ved begravelsen til Augustus for å beklage ovenfor Hazel, men Hazel tilgir ham ikke.

Bakgrunn og inspirasjon[rediger | rediger kilde]

I juli 2011 fortalte Green at bokens tittel er hentet fra et sitat fra William Shakespeares Julies Cæsar;[1]

«The fault, dear Brutus, is not our stars, but in ourselves, that we are underlings.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shakespeare Quotes Besøkt 31. januar 2014.


Autoritetsdata