John Graham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Graham
Født24. apr. 1778Rediger på Wikidata
Dundee
Død13. mars 1821Rediger på Wikidata (42 år)
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
Kongeriket Storbritannia (–1801) (avslutningsårsak: Act of Union 1800)

John Graham (født 24. april 1778, død 13. mars 1821) var en britisk oberst som først og fremst er kjent for å ha grunnlagt Grahamstown i Sør-Afrika i 1814. Grahamstown ble etter hvert et sentrum for militær, administrasjon, domstol og utdanning for sin omkringliggende region.

Graham var født i Dundee i Skottland. Han var den andre sønnen av Robert Graham. 16 år gammel gikk Graham inn i hæren hvor han sluttet seg til det 90. regiment som ble opprettet av hans slektning, Thomas Graham av Balgowan (senere lord Lynedoch). To felttog til Frankrike sent i 1790–årene ble etterfulgt av hans utnevning som adjutant for jarlen av Chatham som Graham tjente i De forente Nederlandene. Etter tre år på Guernsey med sitt regiment, ble Graham sendt til Irland i 1803 og ble assisterende intendantur–general.

Han ble forfremmet til major i det 93. regiment i januar 1806. Det var i denne stillingen han deltok i slaget ved Blaauwberg som gjenokkuperte Kappkolonien for Storbritannia. Rask forfremmelse til oberstløytnant førte til at han fikk ansvaret for Kappregimentet som hadde sin base i Wynberg som Graham trente som lett infanteri som var i stand til operere i skogsterreng.

Graham og hans korps ble i 1811 sendt sammen med britiske regulære styrker og boerkommandoer fra Swellendam, Graaff Reinet og Uitehage for å sette i gang med oppgaven som skulle definere hans militære karriere, fjerne rundt 20 000 xhosaer ledet av Ndlambe ka Rharhabe. Xhosaene hadde slått seg ned i Zuurveld (senere kalt Albany), et distrikt mellom elvene Bushman's og Fish som lå bortenfor Kappkoloniens grenseområde. Zuurveld ble feilaktig antatt av britene å være del av kolonien siden de misforstod grenseområdet slik den ble forklart av guvernør Joachim von Plettenberg i 1778. Det britiske felttogets mål ble definert gjennom Grahams plan om å bruke «en passende grad av terror» [1].

Grahams oppgave ble fullført i løpet av 1812, og han etablerte derfor Graham's Town som Zuurvelds sentrale militære post på den forlatte gården De Rietfontein. Byen var forbundet med fort langs Fish. Senere det året giftet Graham seg med Johanna Catharina Cloete (1790–1843), en etterkommer av Jacob Klute (eller Cloete), den første permanente nybyggeren i Kapp. Sammen med tre døtre fikk paret en sønn, Robert, som ble sivil kommisjonær i Albany.

John Graham døde i Wynberg den 13. mars 1821. Det ble reiset et monument av ham i High Street, Grahamstown, på stedet for tornetreet hvor Graham besluttet seg for å etablere bosetning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]