Hopp til innhold

Jeger (soldat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyske jegersoldater på post foran egne linjer
Kepi, blant andre brukt av jegerne

En jeger er en soldat som er trent og utstyrt for å overvåke og eventuelt angripe fiendtlige avdelinger. Dette gjennomføres ofte ved bruk av overlegen manøverkapasitet i vanskelig lende, og evne til å operere uten å bli oppdaget av fienden.

En jeger opererer i dag oftest i mindre avdelinger og små grupper.

Typer jegeravdelinger i det norske Forsvaret[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelle jegeravdelinger[rediger | rediger kilde]

I tradisjonelle infanteribataljoner inngår en egen oppklaringstropp, vesentlig for å dekke bataljonens oppklaringsbehov (for eksempel 2. bataljon[1][2] og Garden[3]. Garnisonen i Sør-Varanger bruker jegeravdelinger til å overvåke den norsk russiske grensen, samt å hevde norsk suverenitet i grenseområdet.

I tradisjonelle jegeravdelinger er det stor andel av vernepliktige soldater.

Spesialiserte jegeravdelinger[rediger | rediger kilde]

Til spesialiserte jegerfunksjoner inngår også fallskjermjeger, artillerijegere, fjernoppklaring og kystjeger. Dette er spesialiserte avdelinger med mye vervet personell, men til dels også vernepliktige. Disse avdelingene er ikke definert som spesialstyrker.

Spesialstyrker[rediger | rediger kilde]

Marinejegere og spesialjegere er spesialstyrker som er samlet i avdelingen Forsvarets spesialstyrker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jegere har tradisjon for utstrakt bruk av skarpskyting og i Norge var jegersoldatene de første som fikk rifler. Evne til å overleve og fungere under ekstreme værforhold var og er enda et typisk kjennetegn ved jegersoldater. Under Napoleonskrigene var jegere typiske tiraljører, men i dag er ikke jegerbetegnelsen like avgrenset som på begynnelsen av 1800-tallet og brukes om soldater innen en rekke avdelinger i Forsvaret.

Jegerkorpset infanteriregiment nr. 2 ble i 1961 slått sammen med Akershus infanteriregiment nr. 4 som Jegerkorpset-Akershus regiment nr. 4, for å bli nedlagt 11. juni 2002.

Ved Garnisonen i Porsanger (GP) ble en egen jegerbataljon opprettet i 1998, til erstatning for de fire jegerbataljonene som eksisterte til da. Avdelingen ble i 2004 redusert til et kompani, og i 2010 flyttet til Setermoen, for der å bli innlemmet i Etterretningsbataljonen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]