John Carter (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Carter
Generell informasjon
SjangerEventyr / Science fiction
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
Lengde2 t. 12 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegissørAndrew Stanton
ProdusentJim Morris
Colin Wilson
Lindsey Collins
ManusforfatterAndrew Stanton
Mark Andrews
Michael Chabon
MusikkMichael Giacchino
SjeffotografDaniel Mindel
KlippEric Zumbrunnen
Foran kamera
MedvirkendeTaylor Kitsch
Lynn Collins
Samantha Morton
Mark Strong
Ciarán Hinds
Dominic West
James Purefoy
Willem Dafoe
Annen informasjon
BudsjettUSD 250 millioner
Prod.selskapWalt Disney Pictures
BOT VFX
Premiere
  • 22. februar 2012 (2012-02-22) (USA)
  • 7. mars 2012 (2012-03-07) (Frankrike)
  • 9. mars 2012 (2012-03-09) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

John Carter er en amerikansk eventyr- og science fiction-film fra 2012 regissert av Andrew Stanton. Filmen handler om John Carter, en jordisk heltefigur på planeten Mars. Historien bygger på Edgar Rice Burroughs' romaner om helten med samme navn. Den første av ialt elleve romaner i «Barsoom»-serien utkom i 1912, hundre år før filmens premiere.

John Carter ble distribuert av Walt Disney Pictures, både i 2D og Disney Digital-3D- og IMAX 3D-formatene.[1]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Innspillingen begynte i november 2009 og ble avsluttet i juli 2010.[2]

Filmen ble ikke godt mottatt av anmelderne.[3] Den ble heller ikke noen publikumssuksess, slik produsentene hadde forventet.[4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I år 1881 deltar Edgar Rice Burroughs i begravelsen til sin onkel, John Carter, en tidligere amerikansk kaptein under den amerikanske borgerkrigen, som har dødd plutselig. I tråd med Carters instruksjoner blir liket plassert i en grav som bare kan låses opp fra innsiden. Advokaten hans gir Carters personlige dagbok til Burroughs, i håp om å finne ledetråder som kan forklare Carters egentlige dødsårsak.

I et tilbakeblikk til 1868 i Arizona blir Carter arrestert av oberst Powell, som kjenner til Carters militære bakgrunn. Han ber om hjelp til å bekjempe innfødte indianere. Carter unnslipper fangenskap, men klarer ikke å komme langt, siden han blir forfulgt av soldater.

Carter og en skadet Powell blir jaget, og de gjemmer seg i en hule. En skapning dukker opp i hulen og angriper dem med kniv. Carter dreper den, men aktiverer ved en tilfeldighet skapningens kraftige medaljong, og blir fraktet til en ødelagt og døende planet, kalt Barsoom. På grunn av planetens lave tyngdekraft er Carter i stand til å hoppe høyt og utføre bragder med utrolig styrke. Men han blir snart tatt til fange av tharks, grønne marsboere, og deres leder Tars Tarkas.

Andre steder på Barsoom har byene Helium og Zodanga ligget i krig i tusen år. Sab Than, en leder fra Zodanga, som er bevæpnet med et spesielt våpen som har tilhørt thern-lederen Matai Shang, foreslår en våpenhvile og en slutt på konflikten ved å gifte seg med prinsessen av Helium, Dejah Thoris. Men prinsessen flykter og blir reddet av Carter. De får vite om «den niende stråle», et middel for å bruke uendelig energi, og nøkkelen til å forstå hvordan medaljongen fungerer.

Edgar Rice Burroughs kommer seg så tilbake til nåtiden på jorden, og skynder seg til onkel Carters grav og åpner den, men oppdager at den er tom. Shang dukker plutselig opp igjen og forbereder seg på å gå til angrep. Men også Carter dukker opp igjen, og han dreper Shang. Carter ønsker å reise tilbake til Barsoom sammen med Burroughs.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McClintock, Pamela (19. januar 2011). «'John Carter of Mars,' 'Frankenweenie' Release Dates Changed». The Hollywood Reporter. Besøkt 22. juni 2011. 
  2. ^ Blaber, Genevieve (12. juni 2009). «Utah is Beginning to Look Like Mars». Latino Review. Besøkt 22. juni 2011. 
  3. ^ «John Carter (2012)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 23. juni 2019. 
  4. ^ «John Carter (2012) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 23. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]