Barsoom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Barsoom er en fantasibasert versjon av planeten Mars som ble skapt av den amerikanske forfatteren Edgar Rice Burroughs. Den første fortellingen utkom som føljetong i 1912 med tittelen Under the Moons of Mars, og ble utgitt i bokform i 1917 med tittelen A Princess of Mars (utgitt i Norge i 1928 under tittelen Prinsessen av Mars). Ti fortsettelsesromaner fulgte over de neste tredve årene.

Barsoom er en romantisk visjon av Mars som en døende planet, basert på de nå forkastede idéene til den populære astronomen Percival Lowell tidlig på 1900-tallet. Romanene omtaler enestående nyvinninger og avansert teknologi, men har sitt fokus på ære, edel oppofring og konstant kamp.

Romanenes fantasifulle og eventyrlige beskrivelser av Mars, med helten John Carter som ble transportert til planeten på slutten av 1800-tallet, har inspirert mange science fiction forfattere, så vel som vitenskapsmenn som har vært involvert i romforskning og letingen etter utenomjordisk liv. Elementer fra bøkene har blitt anvendt av mange forfattere, i tegneserier, på TV og i filmer.