Barsoom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Barsoom er en fantasibasert representasjon av planeten Mars som ble skapt av den amerikanske triviallitteraturforfatteren Edgar Rice Burroughs. Den første fortellingen utkom som en serie i 1912 under tittelen Under the Moons of Mars, og ble utgitt som en novelle i 1917 under tittelen A Princess of Mars. Ti fortsettelsesromaner fulgte over de neste tredve årene, og utvidet hans fremstilling av Barsoom og tilføyde flere skikkelser.

Barsoom er en romantisk visjon av en døende Mars, basert på de nå forkastede idéene til den populære astronomen Percival Lowell tidlig på 1900-tallet. Romanene omtaler enestående nyvinninger og avansert teknologi, men har sitt fokus på ære, edel oppofring og konstant kamp.

Romanenes fantasifulle og eventyrlige beskrivelser av Mars, med helten John Carter som ble transportert til planeten på slutten av 1800-tallet, har inspirert mange science fiction forfattere, så vel som vitenskapsmenn som har vært involvert i romforskning og letingen etter utenomjordisk liv. Elementer fra bøkene har blitt anvendt av mange forfattere, i tegneserier, på TV og i filmer.

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.