Johann Wilhelm Baier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Wilhelm Baier
Joh Wilhelm Baier theol..jpg
Født11. november 1647[1]
Nürnberg[2]
Død19. oktober 1695[1] (47 år)
Weimar[3]
Utdannet ved Universität Altdorf
Beskjeftigelse Teolog, universitetslærer, forfatter
Nasjonalitet Tyskland

Johann Wilhelm Baier (født 11. november 1647 i Nürnberg, død 19. oktober, 1695 i Weimar) var en tysk luthersk teolog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han studerte filologi, spesielt orientalsk, og filosofi ved Universitetet i Altdorf fra 1664 til 1669, da han reiste til Jena og ble student under den berømte Johannes Musäus, representanten for middelpartiet i den synkretistiske kontroversen, hvems datter han giftet seg med i 1674. Etter å ha tatt doktorgraden samme år, ble han i 1675 professor i kirkehistorie ved Universitet i Jena.

Teolog[rediger | rediger kilde]

I 1682 ble han valgt til å representere den protestantiske siden i forhandlingene med den pavelig legat Nicolas Steno, biskop av Titiopolis, for gjenforening av kirkene. Han var tre ganger rektor ved Universitetet i Jena før han ble kalt av kurfyrste Fredrik III i 1694 som professor og midlertidig rektor ved det ny Universitetet i Halle. Hans hengivenhet til den lutherske ortodoksi fikk han i konflikt med noen av kollegaene, og den pietistiske bevegelsen gav han også problemer, så etter et år aksepterte han gladelig den kombinerte posisjonen som kapellan, superintendent og prest i Weimar – som han for øvrig kun holdt i noen få måneder før han døde.

Han opparbeidet seg et navn i kirkehistorien, spesielt på grunn av sitt dogmatiske kompendium, som fortsatt representerer den tidlige protestantiske tradisjonen blant en del høykirkelige lutheranere, spesielt i USA med Missourisynoden. Teologene i Jena, og spesielt Johannes Musäus hadde blitt spurt av Ernst den gudfryktige, hertug av Sachsen-Gotha og Altenburg, om å lage et verk som kunne erstatte den antikvariske Hutter, og Musäus overtalte sin svigersønn til å gjøre det.

Første utgaven av Compendium theologiae positivae kom i 1686, den andre utvidede utgaven i 1691, og den ble siden regelmessig trykt opp. Den ble anbefalt for generell bruk som tekstbok på grunn av metoden, kortfattetheten og mangelen på ren polemikk. Det var opplagt at intensjonen til forfatteren var en rettferdiggjørelse av Jenateologien, som hadde blitt kraftig angrepet fra det teologiske fakultet ved Universitetet i Wittenberg, og ble anklaget for synkretisme. Avhengigheten av Musäus kjennetegner boken, som bygger mye på hans arbeider.

Baiers andre arbeider inkluderer polemiske verk mot Erbermann, en konvertitt til romersk-katolisismen og en jesuitt, og mot kvekerne; og tre andre kompendiumer som ble utgitt etter hans død. Et av eksegetisk, et om moralteologi og et i dogmehistorie. Hans betydning ligger i det faktum at han fortsatte og populariserte teologien til Musäus, og hans gjerning ble fortsatt av Johann Franz Buddeus, som han etterlot som professor i moralfilosofi ved Universitetet i Halle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 24. apr. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]