Missourisynoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Missourisynoden
USVA headstone emb-38.svg
HovedgrenDen evangelisk-lutherske kirke
Grunnlagt1847
Antall medlemmer1,8 millioner
LandUSA
Nettstedhttp://www.lcms.org/ (engelsk)

Missourisynoden (LCMS, Lutheran Church – Missouri Synod) er et evangelisk-luthersk kirkesamfunn i USA. Missourisynoden ble etablert av tyske gammellutherske innvandrere på 1800-tallet, og er i dag med sine 1,8 millioner medlemmer det nest største lutherske kirkesamfunnet i USA, etter Evangelical Lutheran Church in America. Teologisk har samfunnet hatt et konservativt syn på Bibelen og den lutherske bekjennelsen i Konkordieboken. Allikevel har det under de senere år forekommet indre splittelser mellom dem som ønsker en strengere tolkning av den lutherske bekjennelsen, og mer moderate eller reformvennlige grupper.

Mer konservative lutherske grupperinger som f. eks. Wisconsinsynoden har kritisert Missourisynoden fremfor alt for en slapp praksis i spørsmålet om kirkefellesskap, og for å tillate grupper innfor samfunnet som avviker fra den lutherske læren.

Concordia Lutheran Conference og Lutheran Churches of the Reformation er mindre, sterkt konservative lutherske samfunn med røtter i LCMS.

Utdannelsesinstitusjoner[rediger | rediger kilde]

Kirkesamfunnet driver to presteseminarer, Concordia Seminary i St. Louis, Missouri, og Concordia Theological Seminary i Fort Wayne, Indiana. Dessuten driver LCMS et universitetssystem, Concordia University, med college på flere plasser i USA.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]