Johann Rosenmüller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johann Rosenmüller
Født24. aug. 1619Rediger på Wikidata
Oelsnitz[1]
Død12. sep. 1684[2][3]Rediger på Wikidata (65 år)
Wolfenbüttel[4]
Beskjeftigelse
Embete
  • Hoffkapellmester Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Leipzig
Thomasschule zu Leipzig
NasjonalitetTyskland
GravlagtWolfenbüttel
Periodebarokkmusikk
InstrumentOrgel

Johann Rosenmüller (ca. 1619 – 1684) var en tysk komponist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Rosenmüller studerte ved det teologiske fakultetet ved Universitetet i Leipzig. Han ble uteksaminert i 1640 og arbeidet som hjelpelærer ved byens Thomaskirke. Fra omtrent 1640 til 1655 fungerte han dessuten som vikar for thomaskantoren Tobias Michael. I 1645 og 1646 oppholdt Rosenmüller seg i Italia[5]. I 1651 fikk han posten som organist i Nikolaikirken fra 1651, senere også i Thomaskirken. I 1653 fikk han lovnad om opprykk til kantor, men ble i 1655 anklaget for usedelige omgang med flere av sine elever og fratatt alle sine embeter.

Etter en senere overlevering flyktet han fra Leipzig til Hamburg og deretter til Venezia. I Italia bygde han seg en ny tilværelse som Giovanni Rosenmiller, først som posaunist, senere som komponist ved Markuskirken. En periode underviste han ved Ospedale della Pietà, barnehjemmet for foreldreløse og forlatte jenter som Antonio Vivaldi senere var fiolinlærer og sjefskomponist ved. I løpet av de 24 årene han bodde i Venezia ble han en vel ansett person.

Rosenmüller brøt ikke kontakten med hjemlandet helt, i 1660 sendte hoffet i Weimar et bud med oppdrag å skaffe musikk av ham, og i 1673 kom Johann Philipp Krieger fra Bayreuth til Venezia for å studere hos Rosenmüller.

Mot slutten av livet returnerte Rosenmüller til Tyskland. Han arbeidet som korleder ved hoffet i hertugdømmet Braunschweig-Wolfenbüttel til han døde etter bare to år i hjemlandet.

Verk og innflytelse[rediger | rediger kilde]

Ved siden av en mengde geistlige korverk, skrev Rosenmüller suiter og sonater som representerer et viktig trinn i utviklingen av disse musikkformene. Komposisjonene hans holder høy kvalitet og blir en del oppført i vår tid.

I Italia ble Rosenmüller påvirket av blant andre Giovanni Legrenzi og Arcangelo Corelli, samt av kirkemusikken til Heinrich Schütz og fikk selv betydning som formidler av italiensk musikk nordover i Europa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Musicalics, Musicalics komponist-ID 80643[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Detlef Döring: Das Musikleben im Collegium Gellianum in den vierziger und fünfziger Jahren des 17. Jahrhunderts. I: Beiträge zur musikalischen Quellenforschung. Protokoll-Band 2 der Kolloquien im Rahmen der Köstritzer Schütz-Tage 1988–1990. Bad Köstritz 1991, s. 123f.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]