Johann Philipp Krieger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Johann Philipp Krieger
Gedenktafeln neu augustusburg.JPG
Født 26. februar 1649
Nürnberg
Død 6. februar 1725 (75 år)
Weissenfels, Sachsen-Anhalt
Ektefelle Rosine Helene. Ukjent pikenavn.
Yrke komponist, organist, kapellmester
Nasjonalitet Tyskland
Sjanger opera

Johann Philipp Krieger (født 26. februar 1649 i Nürnberg, død 6. februar 1725 i Weissenfels) var en tysk komponist, organist og kapellmester.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Som ung studerte han med Johann Drechsel og Gabriel Schütz i Nürnberg, i tenårene nesten fem år som student av den danske organisten Johann Schröder i København. Mot 1667 fikk han tilbud om stilling som organist i Christiania, men etter ønske fra foreldre tok han ikke jobben.

Etter et opphold i Bayreuth som organist reiste han i 1673 til Italia og studerte blant annet med Johann Rosenmüller i Venezia, og Bernardo Pasquini i Roma. I 1675 spilte han for Keiser Leopold I i Wien og ble adlet av Keiseren. Han ble utnevnt til kammermusiker og organist i Halle i 1677, ble vise-kapellmester i 1678 og kapellmester da hoffet flyttet til Weissenfels i 1680. Hoffets musikkmiljø ble snart et av Tysklands største.

Krieger førte en nøyaktig loggbok over alt som ble oppført under hans ledelse, her kan vi finne over 2000 av Kriegers kantater sammen med hundrevis av verker av hans bror Johann og andre tyske og italienske komponister.

Johann Philipp Krieger var ingen framstående komponist, men bidro med kvalitetsmusikk for sin samtid. Det meste av det han skrev er forsvunnet og i dag er hans musikk stort sett glemt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]