Johan August Gripenstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Johan August Gripenstedt
Johan August Gripenstedt.jpg
Født11. august 1813
Død13. juli 1874 (60 år)
Barn Johan Gripenstedt
Utdannet ved Militärhögskolan Karlberg
Beskjeftigelse Politiker
Parti ingen
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien
Utmerkelser Serafimerordenen

Friherre Johan August Gripenstedt (født 11. august 1813 i Holstein, Tyskland, død 13. juli 1874 i Stockholm) var en svensk politiker. Han var Sveriges finansminister 18561866.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johan August Gripenstedt var sønn av majoren Jakob Gripenstedt og Helena Kristina Weinschenck. Han ble født i hertugdømmet Holstein, som da var en del av Det tyske forbund.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han innledet sin yrkeskarriere som offiser, men ved inngifte i slekten Anckarswärd kom han på 1840-tallet til å få innpass i både godsforvaltning og annen næringsvirksomhet. Som politiker inngikk Gripenstedt fra 1840-tallet i riksdagens «godsliberale» krets, og han var sterkt påvirket av Napoleon III:s patriarkalske liberalisme og den franske nasjonaløkonomen Frédéric Bastiat. Han virket blant annet for innføringen av frihandel, og hørte opprinnelig til i de moderatliberale kretsene som ville liberalisere landet, men ikke gå like raskt fram som de radikale liberale. Lenge kunne han tenke seg visse proteksjonistiske grenser. Da kong Oscar I ville fornye regjeringen ble den 35-årige Gripenstedt konsultativt statsråd. I perioden 18561866 var han finansminister og kunne fra den posten aktivt virke for en rask utbygging av jernbanen med kapital lånt på det internasjonale markedet. Ved bankkrisen i 1857 foretok han det første statlige inngrep for å redde en svensk bank, Skånes Enskilda Bank.[1]

Da det schleswig-holsteinske spørsmål så ut til lede til krig mellom Preussen og Danmark, avbrøt Gripenstedt og daværende justisstatsminister Louis De Geer 1863 Karl XVs planer om en svensk-dansk allianse. Dette har blitt betegnet som dødsstøtet for skandinavismen.

Gripenstedt lykkes i å få riksdagen til sakte, men sikkert til å avskaffe toll og minske tollsatser; blant annet ble frihandel innført på en rekke punkter. I 1860 hadde Frankrike og Storbritannia inngått en handelstraktat, framforhandlet av den britiske manchesterliberalen Richard Cobden. Traktaten innebar at landene innførte senkning av toll på en rekke varer.

Da han som 53-åring trakk seg tilbake, tilfreds med sin innsats, kommenterte Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning om Gripenstedt: «Med okuvligt mod och beundransvärd talang trädde han i spetsen för den sak, han ville genomföra, den förste i breschen och den siste på muren, och segern blev alltid hans.»

Gripenstedt ble i 1858 innvalgt som medlem nummer 542 av Kungliga Vetenskapsakademien.

Gripenstedt er begravd på Bälinge kyrkogård i Nyköpings kommune, i samme sogn som der hans bosted Nynäs lå.

Han var far till riksdagsmannen Carl Gripenstedt.

Sitat[rediger | rediger kilde]

  • «norskarna får ej krusas utan böra styras med starka tyglar och piska»

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Carl Otto Palmstierna 
Sveriges finansminister
Etterfølger:
 Gustaf Lagercrantz 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)