Hopp til innhold

Joachim von Kortzfleisch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joachim von Kortzfleisch er offiseren til høyre

Joachim von Kortzfleisch (født 3. januar 1890 i Braunschweig i Det tyske rike, død 20. april 1945 i Wulwesort i Sauerland) var tysk general under andre verdenskrig. Han var sjef for forsvarsgruppe III (Berlin) og hadde blant annet en rolle i å sikre 20. juli-attentatets fiasko i 1944.

Kortzfleisch ble drept i kamp helt i slutten av andre verdenskrig.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Bsakgrunn

[rediger | rediger kilde]

Joachim von Kortzfleisch ble født i en aristokratisk westfalen-familie i Braunschweig i Hertugdømmet Brunswick, som sønn av den prøyssiske generalmajor Gustav von Kortzfleisch (1854 – 1910) og Elsbeth Oppermann (1862 – 1937).

Han gikk inn i hæren i 1907. Han tjenestegjorde i en maskingeværbataljon under første verdenskrig hvor han fikk Jernkorset. Etter krigen var en av de offiserene som fikk fortsette sin militære karriere i Reichswehr, hvor han ble generalmajor i 1937.

Annen verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Han var generalløytnant og kommandør for 1. infanteridivisjon ved utbruddet av andre verdenskrig og tildelt Jernkorsets Ridderkors 1. september 1940 som sjef for det XI Armékorps i Wehrmacht.

Den 20. juli 1944 var han sjef for forsvarsgruppe III (Berlin) og ble innkalt til Bendlerstrasse hvor han sint nektet å adlyde Operasjon Valkyries pålegg fra av en av de ledende medsammensvorne, general Friedrich Olbricht og fortsatte å rope «Führer er ikke død», og henviste til sin lojalitet til Hitler. Han ble arrestert og satt under bevoktning av attentatmennene. Han sa at han ikke var villig til å delta kuppet. Han var bare en soldat som bare var interessert i å gå hjem og luke i hagen sin. Han ble erstattet av general Karl Freiherr von Thüngen og fikk senere ikke lov til å forlate Bendlerblock. Han ble avhørt senere major Hans-Ulrich von Oertzen som var tilhenger av attentatet.

Kortzfleisch var inngiftet svoger til von Stauffenbergs kusine Olga von Üxküll (gift med Fredy von Saucken). Da hun giftet seg den 28. oktober 1943 møttes (noe som det er bevart et fotografi av) ikke mindre enn fem av det nevnte attentatets senere aktører, nemlig Claus Schenk Graf von Stauffenberg og Berthold Schenk Graf von Stauffenberg, Nikolaus Graf von Üxküll-Gyllenband, Peter Graf Yorck von Wartenburg og Caesar von Hofacker. Også Joachim von Kortzfleisch og hans hustru er med på bildet.

I mars 1945 ble han sjef for et brohode ved Rhinen under feltmarskalk Walter Model. Han ble skutt og drept av soldater fra en amerikansk tankbataljon den 20. april 1945.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Øyenvitnerapport fra amerikanernes Femte infanteridivisjon, trykket i Jahrbuch Hochsauerlandkreis 1995, ISBN 3-86133-126-8, s. 70.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]