Hugo Aufderbeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hugo Aufderbeck
Født23. mars 1909[1]Rediger på Wikidata
Hellefeld
Død17. jan. 1981[2]Rediger på Wikidata (71 år)
Erfurt[3]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1936–), katolsk biskop (1962–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGymnasium Laurentianum Arnsberg
Gymnasium Theodorianum
NasjonalitetTyskland
Våpenskjold
Hugo Aufderbecks våpenskjold

Hugo Aufderbeck (født 23. mars 1909 i Hellefeld i Sauerland i keiserdømmet Tyskland, død 17. januar 1981 i Erfurt i Øst-Tyskland) var en tysk katolsk biskop.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han studerte teologi i Paderborn, Wien og München. Han ble ordinert til prest den 28. mars 1936 av erkebiskop Kaspar Klein i Paderborn. Senere var han blant annet studentprest i Sachsen og leder for sjelesorgen i Magdeburg. Dette var etter andre verdenskrig, og både Sachsen og Magdeburg var i den sovjetiske sone som etterhvert ble til det kommunistiske ettpartidiktaturet Øst-Tyskland.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den plutselige byggingen av Berlinmuren i august 1961 gjorde det klarere enn noensinne at den østlige del av erkebispedømmet Paderborn ikke lenger lot seg administerere fra Paderborn. Man trengte nye ordninger. Den 19. juni 1962 ble han dermed utnevnt til titulærbiskop av Arca og hjelpebiskop i Fulda med tilsyn med den delen av dette bispedømmet som lå i Øst-Tyskland (DDR). Hans område ble kalt Bischöfliches Amt Erfurt-Meiningen, og opptok også i seg de deler av bispedømmet Wurzburgs områder som lå i øst.

Hugo Aufderbeck hadde base i Erfurt. Han ble bispeviet 5. september i 1962.

Hugo Aufderbeck blir regnet som en pioner innen den pastoral omsorg for den katolske minoritet i DDR og en aktiv biskop med et mer offentlig engasjasjement enn de fleste av hans kolleger. Hans hovedmål var å bygge fellesskap og solidaritet i en sosialistisk stat. Til tross for misnøye med det kommunistiske systemet, trodde han ikke på noen forestående politiske og sosiale endringer, og handlet pragmatisk.

Han ble kjent med den fader Joseph Ratzinger - den senere pave Benedikt XVI, mens de begge var i Roma ved Det andre Vatikankonsil. Ratzinger da han var rådgiver for Kölns kardinal Joseph Frings. Henimot avslutningen av konsilet undertegnet biskop Aufderbeck den såkalte Katakombepakten.[4]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.lagis-hessen.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Giancarlo Collet: „Kirche der Armen“ – eine bleibende Herausforderung. I: DRS.GLOBAL - Aus der weltkirchlichen Arbeit der Diözese Rottenburg-Stuttgart, Heft Juli 2013, s. 1–2 (online einzusehen über http://www.drs.de/profil/weltkirchliches-engagement.html).
  5. ^ www.catholic-hierarchy.org aufd, lest 11. januar 2022