Alagoa Grande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alagoa Grande

Flagg

Kart over Alagoa Grande
Beliggenheten i delstaten Paraíba

LandBrasils flagg Brasil
DelstatParaíba
Innbyggernavnalagoa-grandense
Grunnlagt27. mars 1864
Avstand til hovedstad103 km
TidssoneUTC−3
Retningsnummer83
Areal320,56 km²
Befolkning26 062[1] (2022)
Bef.tetthet81,3 innb./km²
Høyde o.h.143 meter
Klimavarmt og klamt
Kart
Alagoa Grande
7°04′56″S 35°36′00″V

Alagoa Grande er en kommune i delstaten Paraíba i nordøstregionen av Brasil [2] med grenser til kommunene Juarez Távora, Areia, Alagoinha, Mulungu, Serra Redonda, Massaranduba, Gurinhém, Matinhas og Alagoa Nova. Kommunen ligger i mikroregionen Brejo Paraibano.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kommunenavnet er skrevet i en gammel form av portugisisk med en a foran ordet lagoa, som betyr tjern eller liten innsjø.

Som en by i Brejo-regionen i Paraíba var området en del av kommunen Areia inntil det ble uavhengig på midten av 1800-tallet. Til tross for at tettstedet ble gjort til et distrikt i 1847, er det først i 1864 at man regner som datoen for grunnleggelsen av kommunen. Den 21. oktober 1864 ble området politisk uavhengig og fikk ladssted-statusen den 26. juli 1865. Den 27. mars 1908 ble Alagoa Grande oppgradert til bykategori. Dette regnes av mange som den faktiske grunnleggelsesdatoen av bykommunen.

Regionen vokste mye på 1800-tallet på grunn av sukkerrørindustrien som benyttet slavearbeidere. Denne industrien sørget også for å ødelegge atlanterhavsregnskogen i området og dermed også det naturlige grøntarealet som beskyttet landet. Det eksisterer enda store hus, som alle ble bygget av slaver, i midten av kommunen som bevis på denne økonomiske storhetstiden. Noen av disse husene, som befinner seg foran den sentrale torgplassen, er dekket av fliser importert fra Portugal på 1800-tallet.

I kommunen befinner det seg også en quilombo fra Caiana dos Crioulos, som en arv fra slavene som ble utnyttet for den økonomiske og kulturelle veksten til byen.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]