Hopp til innhold

En kvinnes slave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kvinnes slave
orig. Of Human Bondage
Generell informasjon
Utgivelsesår1934
Prod.landUSA
Lengde83 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Cromwell
Prod.selskapRKO Radio Pictures
Eksterne lenker

En kvinnes slave (originaltittel: Of Human Bondage) er et amerikansk drama fra 1934 regissert av John Cromwell med Leslie Howard og Bette Davis i hovedrollene. Manuset av Lester Cohen er basert på romanen Livets lenker fra 1915 av W. Somerset Maugham, som har blitt nyinnspilt i både 1946 og 1964.

Filmen fikk gode omtaler, og anses som Davis' gjennombruddsfilm.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den følsomme kunstneren Philip Carey er en brite som har studert kunst i Paris i fire år. Men kunst-læreren hans forteller Philip at arbeidet hans mangler talent, så han vender tilbake til London for å bli doktor, men han har store problemer med å følge med på det krevende skole-arbeidet. Philip blir snart lidenskapelig forelsket i servitør, Mildred Rogers, selv om hun er foraktelig ovenfor ham på grunn av klumpfoten hans. Selv om Philip er tiltrukket av den anemiske og bleke kvinnen, er hun manipulerende og grusom mot ham når han ber henne ut på et stevnemøte. Dagdrømmene hans om MIldred distraherer Philip fra studiene, og han mislykkes.

Når Philip frir til henne avslår Mildred, og forteller at hun vil gifte seg med Emil Miller (en frekk selger) i stedet. Den selvsentrerte Mildred kommer med en rekke ekle fornærmelser mot Philip fordi han ble romantisk interessert i henne. Men Philip begynner etter hvert å glemme Mildred når han blir involvert i Norah, en attraktiv og hensynsfull forfatter som ofte skriver historier under et mannlig pseudonym. Men akkurat når det ser ut til at Philip endelig er lykkelig, kommer Mildred tilbake. Hun er nå gravid, og påstår at Emil Miller hadde forlatt henne. Philip skaffer en leilighet til henne, forsøker å ta vare på henne økonomisk, og avbryter det gryende forholdet sitt til Norah. Philips intensjon er å gifte seg med Mildred etter at barnet hennes er født.

Men en lei og urolig Mildred er en uinteressert mamma, og hun overlater babyens omsorg til en sykepleier. I løpet av et middagsselskap for å feire forlovelsen deres, flørter en av Philips kamerater fra studietiden, Harry Griffiths, med Mildred - som til en viss grad gjengjelder denne flørtingen. Etter at Philip konfronterer Mildred, stikker hun av sammen med Griffiths og reiser til Paris. Philip finner snart litt trøst sammen med Sally Athelny, den ømhjertede datteren til en av hans eldre pasienter fra et veldedig sykehus. Athelny-familien er omsorgsfull og kjærlig, og de tar Philip inn i hjemmet deres.

Men nok en gang kommer Mildred tilbake sammen med babyen sin, denne gangen uttrykker hun anger over å ha forlatt ham. Philip klarer ikke motstå å redde henne, og hjelpe henne med å komme etter det mislykkede forholdet til Harry Griffiths. Men situasjonen forverrer seg når Mildred flytter inn, ødelegger leiligheten hans, ødelegger maleriene og bøkene hans, og brenner opp verdipapirene og obligasjonene han fikk fra en onkel for å finansiere utdannelsen sin. Philip blir igjen tvunget til å slutte på medisin-studiet, og finner arbeid for Sallys far. Senere møtes Philip og Mildred igjen, nå syk med tuberkulose og nødlidende.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Leslie Howard.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]